ESL Rôzne Správy

Chaos v číslach: Bratislava a Nitra patria napokon k horším okresom.Treba sa testovať?

Vláda mala počas týždňa tri tlačové besedy a Bratislava sa zakaždým dozvedela iný výsledok testovania.

Ilustračný obrázok k článku Chaos v číslach: Bratislava a Nitra patria napokon k horším okresom.Treba sa testovať?
Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj

Okresy Bratislava a Nitra s výsledkom 1,3 a 1,1 percenta pozitívnych patria po celoplošnom skríningu napokon k horším okresom. Minister zdravotníctva SR Marek Krajčí to oznámi na tlačovej konferencii na základe verifikovania a preverenia všetkých dát zo skríningového testovania.

Definitívne

Podľa definitívnych výsledkov ostala miera pozitivity na úrovni 1,24 percenta. „Z celkovo realizovaných 297.323 testov bolo pozitívnych 36.978,“ povedal Krajčí.

Oznámil tiež, že aj keď by sa malo v okresoch Bratislava a Nitra povinne testovať, vzhľadom na čas oznámenia informácie sa dohodol s predsedom vlády SR, aby sa zmenilo uznesenie vlády tak, že po 3. februári v týchto okresoch nebude vyžadované potvrdenie o negatívnom výsledku testu na ochorenie COVID-19.

Testujte sa

Minister však ľudí vyzval, aby sa testovali. Poukázal pritom na situáciu v nemocniciach.

„Najmä v bratislavskom kraji rastie počet hospitalizovaných, tá miera rastu je okolo štyroch percent, ak sa situácia nezmení, Bratislava sa dostane do rovnakej situácie, v akej bola Nitra,“ upozornil Krajčí.„Naozaj odporúčam, aby sa ľudia v Bratislave i Nitre otestovali v najbližších dňoch,“ uviedol minister. Poukázal v tejto súvislosti i na to, že ak pri vývoji epidemiologickej situácie ostane Slovensko v rámci COVID automatu v najhoršom štvrtom stupni, teda „v čiernej farbe“, ľudia budú potrebovať pri ceste do zamestnania po 8. februári negatívny test. Odporučil testovať sa aj v okresoch Dolný Kubín a Liptovský Mikuláš, ktoré po posune Bratislavy a Nitry medzi horšie okresy sa, naopak, dostali do skupiny s lepšími výsledkami.

Krajčí dodal, že každý okres, ktorý sa rozhodne testovať, dostane od štátu testy a päť eur za vykonaný.

Na dnešnú tlačovú besedu okamžite zareagovala starostka bratislavského Starého Mesta.

„Staré Mesto vo štvrtok informovalo o disparitách v incidencii ochorenia Covid v rámci hlavného mesta Bratislava. Vzhľadom na riziká z toho plynúce, pripravilo odberové miesta v systéme Akcia-Reakcia, ktorý umožňuje pridávať odberové miesta podľa potreby. V Starom Meste sme spustili elektronicky rezervačný systém, ktorý sa napĺňa. Vzhľadom na aktuálne informácie MZ SR že Bratislava je červený okres pridávame k miestam Námestie slobody, Propeler, Mýtna aj odberné miesto Gaštanová. V prípade záujmu sme pripravení rozšíriť aj o ďalšie odberové miesta,“ povedala starostka Starého Mesta Zuzana Aufrichtová.

Prečítajte si aj:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM