KAW Rôzne Správy

SMRŤ ho čakala v Petržalke: Desivý osud talentovaného hudobníka, ktorého ROZTRHALI psy

Tak, ako pre stovky iných v časoch socializmu, drsný režim na hraniciach prichystal aj pre mladého chlapca z bývalej NDR krutú ranu. Na petržalskej hranici s Rakúskom ho roztrhali psy strážcov našich „pokojných nocí“.

Ilustračný obrázok k článku SMRŤ ho čakala v Petržalke: Desivý osud talentovaného hudobníka, ktorého ROZTRHALI psy
Zdroj: Ústav pamäti národa

Socialistické pravidlá boli drsné. Ak by chcel niekto čo len nazrieť za Železnú oponu, príkaz znel jasne: Zneškodniť narušiteľa! Pritom nešlo o nepriateľa, ktorý chcel ublížiť, ale o človeka, ktorý chcel žiť slobodne.

Talentovaný hudobník

V Bratislave v roku 2016 odhalili pamätník Hartmutovi Tautzovi z vtedajšej Nemeckej demokratickej republiky, ktorého v auguste 1986 pri pokuse o útek do Rakúska v Petržalke na smrť dohrýzli vycvičené nemecké ovčiaky.

Mladý citlivý hudobník z bývalej Nemeckej demokratickej republiky, Hartmut Tautz mal krátko po maturite nastúpiť na základnú vojenskú službu. Dúfal, že ho zoberú do armádneho orchestra. Bohužiaľ pre „nevyhovujúci“ kádrový profil žiadosť mladého klarinetistu zamietli. Zrútil sa mu svet.

Cítil, že žije v neslobode, že sa možno nikdy nebude môcť venovať tomu, na čo mal talent, čo by jeho život napĺňalo. Cítil, že v Nemeckej demokratickej republike dopadne tak, ako tisícky iných v socialistickom bloku, ktorým pre nevyhovujúce názory nedovolili byť hudobníkmi, spisovateľmi, lekármi…

Tragédie, ktoré sa udiali v Bratislave

Tajný sen o slobode

Rozhodol sa preto utiecť za hranice. Matke povedal, že cestuje do Leningradu. Namiesto toho sa ubytoval v internáte Družba v Bratislave a potajme zisťoval možnosti, ako prejsť na druhú stranu – do Rakúska.

Historici zverejnili zoznam 22 zodpovedných za smrť 18-ročného Hartmunta Tautza.

Bohužiaľ, nepočítal s tým, že ostnatý drôt v petržalských Kopčanoch je napojený na centrálu strážcov hranice. Pár minút po tom, čo ho prestrihol, sa za jeho chrbtom ozvalo štekanie psov vycvičených na dolapenie a zneškodnenie „nepriateľov socializmu“.

Dolapili ho v kukuričnom poli a dohrýzli tak, že na následky zranení zomrel.

Hartmut Tautz nenaplnil svoj sen o slobode, nepotešil svet tónmi svojho klarinetu. Presne tak, ako stovky ďalších, ktorí sa pokúsili uniknúť zo sveta bez možností vyjadriť svoj názor a uplatniť svoj talent bez pritakávania socialistickým ikonám.

Témy, ktoré hýbu Bratislavou

Návrat v čase

Na Hartmuta Tautza sa bude v najbližších dňoch spomínať v Bratislave.

V nedeľu 8. augusta 2021 o 17:07 hod. neďaleko jeho pamätníka na Kopčianskej ulici spustí Bratislavský samosprávny kraj geocachingovu hru s názvom Hartmut Tautz Memorial. Všetci hráči sa vrátia v čase do roku 1986 a sprostredkovane si vyskúšajú absurditu vtedajšieho režimu. Hra načrtne cestu a príbeh mladého chlapca, ktorý chcel žiť svoj život v pokoji. Hráči stretnú množstvo postáv a zažijú situácie bežné pre tú dobu, no dnes už len ťažko predstaviteľné. Hra je k dispozícii pre mobilné telefóny so systémom iOS pod názvom ‎Wherigo® a so systémom Android pod názvom WhereYouGo.

V deň 35. výročia, 9. augusta 2021 o 10:00 hod. sa uskutoční verejná pietna spomienka na Hartmuta Tautza pri pamätníku na Kopčianskej ulici v Bratislave. „Týmto pietnym aktom si pripomenieme nezmyselnosť a krutosť komunistického režimu. Akt je zároveň spomienkou na 42 dosiaľ zdokumentovaných obetí slovenského úseku železnej opony,“ uvádza BSK na svojom webe.

Pozrite si v galérii, ako sa za socializmu „slobodne“ volilo:

Ako sa volilo za socializmu? Povinne a kolektívne
18
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM