Aktualizované Rôzne Správy

Masívny ÚHYN rakov a rýb na DUNAJI: Kto ma na svedomí tisícky mŕtvych živočíchov?

Hladina vody bola vysoká ako v dedinskom potoku. Dunaj následne vyplavil tisíce mŕtvych rakov a rýb.

Ilustračný obrázok k článku Masívny ÚHYN rakov a rýb na DUNAJI: Kto ma na svedomí tisícky mŕtvych živočíchov?
Zdroj: Zväzové Vody SR

Slovenská inšpekcia životného prostredia (SIŽP) teraz prešetruje masívny úhyn rakov, rýb a ďalších vodných živočíchov na vodnom diele Gabčíkovo – Hrušovská zdrž. Uviedla to hovorkyňa SIŽP Tamara Lesná.

Test plavebnej komory

Na úhyn živočíchov na Dunaji upozornil Denník N. Za úhyn podľa neho môže Vodohospodárska výstavba (VV), ktorá pár dní predtým testovala novú pravú plavebnú komoru na vodnom diele Gabčíkovo. Zdrž Hrušov, nachádzajúca sa v Chránenom vtáčom území Dunajské luhy, je jeho súčasťou. VV následne úroveň vody opäť zvýšila, čo mohlo zapríčiniť odplavenie mŕtvych živočíchov po prúde rieky.

„Telá rakov pri brehoch Dunaja sa už rozpadávajú, zapáchajú a hoduje na nich hmyz. Majitelia psov dávajú pozor, aby sa nimi nekŕmili. Rieka časť kalamity už zmyla, no zvyšky ostávajú,“ popisuje situáciu Denník N.

Hladina Dunaja bola cez víkend (31. 7.) oveľa nižšie ako obvykle. K ostrovčekom dalo chodiť pešo po dne. Ryby a raky, ktoré uviazli v plytčinách, sa údajne uvarili zaživa. Ako cituje spomínaný denník jedného z ľudí, ktorí to videli, "raky uviazli v plytčine. Na desať metrov som ich narátal aj dvadsať. Boli tam aj mŕtve ryby, mušle a slávky. Na druhý deň som videl aj stovky tiel malých mŕtvych ráčikov.“

Prípad vyšetrujú

Inšpekcia dostala v utorok (3. 8.) občiansky podnet vo veci úhynu rýb a rakov. V stredu (4. 8.) vykonal odbor inšpekcie ochrany vôd Inšpektorátu životného prostredia Bratislava obhliadku miesta, priblížila Lesná. Prípad zároveň vyšetruje aj odbor inšpekcie ochrany prírody a krajiny inšpektorátu životného prostredia.

„Keďže sa tento prípad vyšetruje, bližšie informácie momentálne nemôžeme poskytnúť,“ poznamenala Lesná.

Témy, ktoré hýbu Bratislavou

Nevidia príčinu

Ministerstvo životného prostredia predpokladá, že uhynuté raky, ktoré sa objavili na Dunaji v lokalite Hrušovská zdrž, doplavilo z Rakúska. Na tlačovej konferencii to uviedol šéf envirorezortu Ján Budaj (OĽANO). Ozrejmil to tým, že raky neboli nikdy videné v zátoke pred Gabčíkovom. „Nevidíme žiadnu ekologickú katastrofu, nevidíme žiadnu príčinu. Predpokladáme, že tieto nálezy sú zahraničného pôvodu,“ povedal Budaj.

Minister ďalej hovorí, že podľa jeho informácií VV postupovala podľa presného technologického plánu. „Pokiaľ nič iné nerobili, než majú robiť, nemohli sa tam zjaviť nejaké uhynuté raky,“ podotkol Budaj. Dodal, že vodohospodári zisťujú, čo sa stalo a odkiaľ sa tam raky vzali. V okolí Bratislavy je však uhynutý druh rakov neznámy.

O uhynutých rybách, ktoré mali byť vyplavené spolu s rakmi, Budaj nič nevie. „Mne hovorili z Vodohospodárskej výstavby iba o rakoch,“ povedal.

Ilustračné foto

Viac o prírode v Bratislave a okolí

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM