Rôzne

Sloboda zvierat bojuje za zákaz držania psov na reťazi. Pomôcť môžete aj vy

Ročne zachránia inšpektori Linky proti krutosti viac ako 500 zvierat z reťaze z priameho ohrozenia života. Sloboda zvierat preto spustila petíciu za zákaz držania psov na reťazi.

Ilustračný obrázok k článku Sloboda zvierat bojuje za zákaz držania psov na reťazi. Pomôcť môžete aj vy
10
Galéria
Zdroj: Sloboda zvierat

Tisíce psov na Slovensku strávia celý svoj život na reťazi. Mnoho ľudí, najmä mimo veľkých miest, sa ku psom stále správa ako k „hospodárskym“ zvieratám. Nevnímajú ich ako spoločenské a cítiace bytosti, prežívajú bez akéhokoľvek sociálneho kontaktu.

Do misiek im hádžu len zvyšky z večere a uväzujú ich na reťaze, niekedy nemajú k dispozícii ani len búdu. Na reťazi zostávajú psíkovia aj počas mínusových teplôt, bez šance úniku pred zimou, hladom či strachom. Niektorí z nich sa v zime rána už nedožijú.

Zviera je cítiaca bytosť

Držanie psa na reťazi nie je na Slovensku zakázané. ALE! Reťaz podľa zákona nesmie byť kratšia ako 2,5 m, musí mať otočnú karabinku, aby sa nezamotávala a neskracovala. Pes musí mať riadny a akurát upevnený obojok (nesmie škrtiť a reťaz nesmie byť upevnená priamo na krku) a pes držaný na reťazi (v koterci) musí byť denne púšťaný.

Držanie psa na reťazi nepatrí do vyspelej krajiny a v mnohých krajinách EÚ je zákonom zakázané. Okrem toho je držanie psa na reťazi a neposkytnutie zvieraťu podmienky na zdravý život v rozpore so zákonom o veterinárnej starostlivosti a v rozpore s dohovormi EÚ, ktoré definujú zviera ako cítiacu bytosť.

S reťazou na krku

Reťaz má na život psa veľmi negatívny dopad. „Celý život psa na reťazi predstavuje niekoľko metrov. Často nemá ani len búdu, žiadne mentálne a fyzické podnety ani sociálny kontakt. Trpí nudou, strachom, osamelosťou. Reťaz mnohokrát zmení aj psa s mierumilovnou povahou na agresívne zviera, nebezpečné pre svoje okolie alebo naopak, na ustráchaného jedinca so sebadeštrukčným správaním (ohrýzanie si chvosta či labiek). Okrem psychickej pohody prichádzajú psy na reťazi aj o zdravie a fyzickú kondíciu – biedna výživa, zlá hygiena, reťaz vrastená bolestivo do krku, neliečené zranenia a choroby,“ približuje Sloboda zvierat.

„Každý pes potrebuje neustály prístup k čerstvej vode a dostatok vhodnej potravy, miesto na odpočinok, kde je chránený pred nepriaznivým počasím ako mráz, dážď či priame slnečné žiarenie. To znamená, v zime zateplenú búdu s podlahou, v lete možnosť kvalitného tieňa. Potrebuje tiež pravidelný a aktívny pohyb, dostatok psychických a fyzických podnetov a pevnú, ale láskavú ruku svojho majiteľa,“ dodáva Sloboda zvierat.

Zbavme ich reťaze

Ročne zachránia inšpektori Linky proti krutosti viac ako 500 zvierat z reťaze z priameho ohrozenia života. Sloboda zvierat je presvedčená, že pes na reťazi nemá možnosť napĺňať svoje prirodzené potreby pohybu, zamestnania, sociálnej interakcie s okolím, a že držanie na reťazi spôsobuje psovi utrpenie.

Spustila preto petíciu za zákaz držania psov na reťazi. PETÍCIU NÁJDETE TU. Tlačivo si stiahnite a vyplnené pošlite na adresu Sloboda zvierat, Pod Brehmi 1/A, 841 01 Bratislava.

Pomôcť psíkom uväzneným na reťazi môžete aj tak, že budete mať oči otvorené. Ak viete o psíkovi v zlom zdravotnom stave, má poranenia, reťaz vrastenú do podkožia krku, viditeľne trpí podvýživou, nemá prístup k vode ani úkrytu pred nepriazňou počasia alebo je na veľmi krátkej reťazi, bez váhania kontaktujte inšpektorov z Linky proti krutosti na telefónnom čísle 0917 662 030 alebo na e-mailovej adrese linkaprotikrutosti@gmail.com.

Psy držaní na reťazi
10
Galéria
Zdroj: Sloboda zvierat
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM