ts Rôzne

Bundičky, svetríky aj topánky. Ako správne obliekať chlpáčov?

Kladiete si otázku, či už je čas vytiahnuť teplé svetríky a bundičky? Vy ich už pravdepodobne nosíte. A čo vaši chlpáči?

Ilustračný obrázok k článku Bundičky, svetríky aj topánky. Ako správne obliekať chlpáčov?
5
Galéria

Obliekanie psíkov nie je len módnym výstrelkom. Tak, ako vy, aj váš štvornohý miláčik potrebuje byť chránený pred chladom a mokrom. Ako? Opýtali sme sa odborníka.

Ako a kedy svojho psíka obliecť?

Prvé chladné rána nás prinútili vytiahnuť zo šatníkov teplé svetre a jesenné bundy. Po uliciach sa už od septembra prechádzajú v rozkošných bundičkách a svetríkoch aj psíkovia. Zdá sa vám, že je ešte priskoro? „Je nutné si uvedomiť, že väčšina psov už nežije vonku, a preto už pri vonkajších teplotách pod 10°C je rozdiel pri prechode z bytu aj viac ako 15°C,“ upozorňuje zvierací terapeut Jakub Sedlačko.

V prípade krátkych prechádzok, pri ktorých neprichádza k častému zastavovaniu, nie je nutné psíka obliekať.

Ak sa však so psíkom vyberiete napríklad do mesta či na pomalú ale dlhú prechádzku do prírody, je vhodné psíka obliecť. Táto potreba sa týka hlavne psíkov bez podsady či krátkosrstých a teplomilných psov.

„Tak, ako je obliekanie nutné pre človeka, stáva sa nutnosťou aj pre psov. V extrémnych teplotách pod –5°C je nutné oblečenie aspoň pribaliť každému psovi, ktorý nie je vonku 24 hodín denne. Netreba podceniť ani vlhké alebo veterné počasie, v ktorom trpí aj pes zvyknutý na pobyt vonku,“ hovorí Sedlačko.

Zdroj: internet

Výstrelok alebo nutnosť?

Moderné trendy sa, ako inak, dostávajú aj do obliekania psov. V obchodoch nájdete svetríky, vestičky, mikiny, bundičky aj pršiplášte rôznych značiek a cien. Čo je ale pre vášho chlpáča najvhodnejšie?

„V suchom, ale chladnom počasí postačí bežný svetrík, no tak ako u ľudí, aj u psov je treba poohliadnuť sa aj po niečom vodeodolnom a trvácnejšom do horších podmienok. Vo svojej univerzálnosti vynikajú najmä soft-shell bundy, vesty a overaly, tieto vám budú skvelo slúžiť od jesene do jari,“ radí Sedlačko.

„V tuhej zime je pod bundy možné, tak ako u ľudí, obliekať termoregulačnú spodnú vrstvu. Materiálov a určení psieho oblečenia je nepreberné množstvo, preto treba postupovať tak, ako v prípade kúpy vlastného oblečenia.“

Čím je pes viac pripravený vlastným kožuchom a vyššou telesnou aktivitou, tým menej potrebuje oblečenie a naopak. Či už pri svojom psíkovi preferujete bundy, vesty alebo overal, výsledok je takmer rovnaký, a to zohriatie trupu.

Ako chrániť labky

Dôležitou súčasťou zimnej výbavy psíka sú aj topánky. Niektorí nad týmto kúskom krútia hlavami, no taká posypová soľ môže spôsobiť psíkovi naozaj bolestivé dni. „Najväčším nepriateľom psej nohy je posypová soľ a ľad. Ak je to možné, vždy je treba sa im vyhnúť alebo zaobstarať vhodné nepremokavé topánky,“ odporúča Sedlačko.

„Tak, ako pri všetkom, čo ovplyvňuje zdravie, treba aj pri obliekaní počúvať zdravý rozum. Určite nie je vhodné obliekať svojho psíka do zimnej bundy hneď počas prvého chladného rána. Psík sa pri tepelných výkyvoch do 15°C dokáže efektívne zahriať aktívnym pohybom,“ uzavrel Sedlačko.

Obliekanie psíkov
5
Galéria
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM