Eva Sládková Správy Samospráva

Školský rok sa môže začať. Župné školy sú pripravené

Pripravenosť deklarovali riaditelia všetkých 54 stredných škôl v pôsobnosti Bratislavského samosprávneho kraja.

Ilustračný obrázok k článku Školský rok sa môže začať. Župné školy sú pripravené
5
Galéria
Zdroj: TASR

Riaditelia sa každoročne stretávajú na záver školského roka a pred začiatkom nového. Tentokrát sa miestom stretnutia stala Stredná odborná škola vinársko ovocinárska v Modre. Riaditeľov prišiel osobne povzbudiť a priblížiť najdôležitejšie opatrenia aj minister školstva Branislav Gröhling.

Apel župana

„Bolo mi cťou sa opäť osobne stretnúť s riaditeľmi našich stredných škôl. Predchádzajúce mesiace boli veľmi náročné pre všetkých, ale som hrdý na to, ako to naše školy zvládli. Nový školský rok bude v znamení dodržiavania protiepidemio­logických opatrení, ale verím, že situácia z minulého roka sa už nezopakuje. Preto apelujem na zodpovedný prístup, pretože len tak ochránime svoje zdravie, ale aj zdravie našich žiakov a kolegov,“ povedal predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba.

Počas dňa boli riaditeľom škôl odprezentované základné informácie k organizačnému zabezpečeniu nového školského roka, informácie o projektových aktivitách škôl, dôležité informácie sa dozvedeli aj od pozvaných hostí, napr. o bezpečnosti a prevencii na školách, efektívnom vybavení učební, či o projekte IT Akadémia Slovenska – vzdelávaní pre 21. storočie.

„Naše školy sú pripravené sa opäť vrátiť do vyučovacieho procesu, majú prichystané priestory, ako aj dezinfekčné prostriedky. Dobrou správou je, že im na to prispeje Ministerstvo školstva a čo ma veľmi teší, že školám poskytne aj príspevok vo výške 5000 eur na drobné opravy a údržbu, ktoré budú riešiť vo vlastnej réžii,“ dodal Juraj Droba.

Koronakríza

Pre kraj bol negatívnym dôsledkom koronakrízy výpadok z príjmov, čo sa prejavilo najmä na rozpočte na rok 2020. Zrušené preto museli byť pôvodne naplánované aktivity. Napriek tomu BSK zachoval veci, ktoré sú prioritou, ako napr. preplácanie jazykového vzdelávania učiteľov, mimovyučovacej činnosti, či príplatky začínajúcim učiteľom a učiteľom v bilingválnych a inovatívnych odboroch. Pozastavené však bolo preplácanie odmien pri životnom a pracovnom jubileu a vyplácanie odmien pri odchode do dôchodku, ktoré boli nad rámec odchodného garantovaného zákonom. V závislosti od vývoja ekonomickej situácie bude BSK robiť všetko pre to, aby sa v novom školskom roku mohlo pokračovať vo všetkých rozbehnutých aktivitách a projektoch. Cieľom je naďalej zvyšovať kvalitu stredoškolského vzdelávania v Bratislavskom kra­ji.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM