ESL Správy Samospráva

Magistrát vraj citlivo vníma problém s komármi. Postriekať ich aj tak nemieni

Po opätovnom premnožení komárov zvažujú mestské časti, že si pomôžu sami a postriekajú ich chémiou. Mesto to stále odmieta urobiť, ale nebude im brániť.

Ilustračný obrázok k článku Magistrát vraj citlivo vníma problém s komármi. Postriekať ich aj tak nemieni
8
Galéria
Zdroj: TASR

Ako sme vás včera informovali, Devínska Nová Ves aj Záhorská Bystrica zvažujú, že na komáre použijú chemický postrek. Situácia v týchto okrajových mestských častiach je totiž mimoriadne zlá. Starosta Devínskej Novej Vsi Dárius Krajčír sa v ankete pýta na názor ľudí a podľa toho ako budú hlasovať, sa rozhodne. Zatiaľ je drvivá väčšina občanov za postreky.

Hnev ľudí

Ako ukázala diskusia na facebooku pod našim článkom, komáre strpčujú život obyvateľom aj inde, azda vo všetkých mestských častiach Bratislavy. Na ich výčitky zareagovalo už aj mesto. Vallovci vysvetľujú, že chemické postreky sú pre nich stále neprijateľné aj preto, že okrem komárov vyhubia včely a iný užitočný hmyz.

„Chemický postrek v chránených oblastiach – v Lužných lesoch, Malých Karpatoch alebo na Devínskej kobyle – ktoré sú okrem záplavových území zároveň hlavnými liahniskami, je pre mesto neakceptovateľný a v prípade lokalít s najvyšším stupňom ochrany ho zákon ani neumožňuje,“ vraví hovorkyňa mesta Katarína Rajčanová, ktorá ubezpečuje, že vzniknutú nedobrú situáciu vníma mesto veľmi citlivo.

Biologický postrek

Mesto vysvetľuje, že sa snažilo komáre zlikvidovať biologicky, postrekom BTI, ale to sa dá len vtedy, keď sú komáre ešte len larvami. Parazitológ, ktorý spolupracuje s mestom, celé leto chodí po prírode a hľadá, kde sú liahniská.

„Preto v týchto podmienkach zintenzívňujeme aj monitoring. Vďaka systematickému monitoringu sme v posledných týždňoch zachytili aktívne liahniska a ihneď vykonali 18 zásahov s BTI v rôznych mestských častiach. Kontroly týchto zásahov potvrdili ich účinnosť, v mnohých prípadoch bolo zlikvidovaných až 100 percent lariev,“ dodáva Katarína Rajčanová.

Vydržte

Magistrát odkazuje, že aktuálne komáre by mali do troch týždňov zhynúť. Dúfa, že väčšina ľudí bude proti postrekom. Zároveň však dodáva, že nebude robiť mestským častiam žiadne prieky.

„Mestské časti môžu o povolenie v prípadoch vyššieho stupňa ochrany o chemický postrek požiadať príslušné úrady sami a mesto Bratislava im nebude prekážkou. Treba však v tejto súvislosti doplniť, že ak aj úrady kalamitný stav vyhlásia a chemický postrek povolia, nebude možné ho aplikovať v mnohých chránených územiach, kde sa väčšina liahnísk komárov práve nachádza,“ uzatvára Katarína Rajčanová.

Treba si jasne povedať, že situácia s komármi v našom meste a v okolí nie je dobrá a že komáre dnes strpčujú život...

Posted by Matúš Vallo má rád Bratislavu on Thursday, August 20, 2020
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM