KAW Rôzne Správy

Samozber jabĺk: Natrhajte si sladké plody plné vitamínov priamo zo stromu

Za samozberom nemusíte ani ďaleko cestovať. Bratislavčanom sa stačí vybrať do Dunajskej Lužnej, kde tento rok ponúkajú aj zdravú novinku.

Ilustračný obrázok k článku Samozber jabĺk: Natrhajte si sladké plody plné vitamínov priamo zo stromu
8
Galéria
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

Samozber sa oplatí najmä vďaka cene, ktorá je podstatne nižšia ako pri nákupe jabĺk v obchode. Navyše si môžete navyberať plody, ktoré sa vám zdajú najlepšie a najšťavnatejšie.

Za ovocím do Dunajskej Lužnej

Sad v obci kúsok za Bratislavou mnohí dobre poznajú. Ten rok majitelia prichádzajú so skvelou novinkou. Je ňou samozber jabĺk a hrušiek v novom budúcom BIO sade, ktorý je ošetrovaný podľa BIO princípov a za dva roky získa BIO certifikát. Spomínaný sad sa rozprestiera medzi Dunajskou Lužnou a Šamorínom pri diaľničnej križovatke.

Klasický samozber sa nachádza medzi Dunajskou Lužnou a Šamorínom hneď vedľa hlavnej cesty. Zaparkovať sa dá priamo v sade. K dispozícii sú obľúbené odrody jabĺk Golden Delicious, Šampion, Jonagold, Pinova, Granny Smith a ďalšie. V budúcom BIO sade zas Red Prince, Golden Delicious, Isaac, Red Delicious, Evelina, hrušky Xenia a červené hrušky.

„Na samozbere sa zbierajú jablká, hrušky sa dajú kúpiť len obraté. Môžte si priniesť vlastné debničky alebo si ich na mieste kúpiť. Bezplatne sa dá požičať zberový fúrik alebo kárička a aj menší rebrík,“ uvádzajú Dobré jablká.

Koľko zaplatíte?

Ceny môžu byť pre rôzne odrody odlišné, preto je dôležité aby ste pri samozbere odrody nemiešali. Jablká prvej triedy kúpite za cenu 0,80 eur za kilogram. Za to isté množstvo jabĺk druhej triedy zaplatíte 0,30 eur. Hrušky, ktoré vás už čakajú obraté, stoja 1,20 eur za kg. Slivky dostanete za 1,50 eur za kilogram.

V budúcom BIO sade sú ceny o niečo vyššie. Za kilogram jabĺk prvej triedy zaplatíte podľa odrody 1 euro až 1,20 eur. Za druhú triedu 0,50 eur. Aktuálne otváracie hodiny sadu nájdete TU.

Emilove sady v Dvoroch nad Žitavou

Za samozberom sa môžete vybrať aj do Dvorov nad Žitavou. V Emilových sadoch miestneho ovocinárskeho družstva je už tiež zbieranie ovocia v plnom prúde.

Na výber sú odrody od skorých až po neskoré, vhodné na dlhodobé zimné skladovanie. Momentálne si môžete natrhať odrody Selena a Golden Delicious. Postupne pribudnú odrody Topaz, Pinova, Idared, Jonagold a Braeburn. Predávajú sa skvelú cenu 0,60 eur za kilogram. Viac sa dozviete TU.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM