Redakcia radí: Ochutnajte skvelý jablkový koláč. Klasiku, ktorá nikdy nesklame

Jablkový koláč je overená klasika, s ktorou je ľahké experimentovať a výsledok je vždy vynikajúci.

Jablkový koláč je overená klasika, s ktorou je ľahké experimentovať a výsledok je vždy vynikajúci. A vôbec, môže niečo v tomto období krajšie rozvoňať byt, ako čerstvo upečený apple pie? Môžete si byť istí, že vaše chuťové poháriky len tak zaplesajú.

INGREDIENCIE

Cesto

2 balenia vanilkového cukru

350 g hladkej múky značky K-Classic od Kauflandu

1 vajce + 1 žĺtok

150 g studeného masla K-Classic

štipka soli

Plnka

4 väčšie jablká

2 lyžice trstinového cukru

1 lyžica Bourbon vanilky – práškovej (prípadne lyžička Bourbon vanilka tekutá)

110 ml vody

2 lyžičky kukuričného škrobu

1 lyžička citrónovej šťavy

1 lyžica tmavého rumu

troška škorice

Plus

trochu masla na potieranie, 1 vajce na potieranie

mandľové lupienky

vanilková zmrzlina K-Classic

Zdroj: nin.sk

POSTUP

Pripravíme si cesto. Všetky ingrediencie – múku, jedno vajíčko a jeden žĺtok, vanilkový cukor, soľ a stuhnuté maslo nakrájané na kocky vymiesime do tuhého cesta. Rozdelíme ho na dva bochníky – jeden menší, ktorý pôjde na vrch, druhý väčší, ktorý pôjde na spodok koláča. Zabalíme ich zvlášť do fólií a dáme chladiť do chladničky.

Kým sa chladí cesto, ošúpeme si jablká a nakrájame na menšie kúsky. Vložíme ich do hrnca spolu s cukrom a vodou. Keď budú jablká mäkké a cukor roztopený, pridáme citrón, rum, škoricu, vanilku a poriadne rozmiešame. Trošku vody (asi jednu lyžicu) vylejeme do malej misky a zmiešame so škrobom. Potom za stáleho miešania na miernom ohni vlejeme do jablkovej zmesi a po zhustnutí odložíme zo sporáka.

TIP: Najlepšie je pripraviť si cesto minimálne dve hodiny vopred a nechať ho odstáť v chladničke. Koláč krájame až keď bude takmer vychladnutý.

Keď cesto odstálo, rozohrejeme si rúru na 170 stupňov a rozvaľkáme najskôr väčšiu časť na tenké cesto. Potiahneme ho cez formu vymastenú maslom tak, aby pokrylo okraje. Dno popicháme vidličkou. Rovnomerne vlejeme jablkovú zmes.

Zvyšné cesto opäť na tenko rozvaľkáme a nakrájame na dlhé pásiky, z ktorých na vrchu koláča vytvoríme mriežku, ktorú môžeme potrieť vajíčkom. Dáme piecť na 20 minút pri 170 stupňoch. Potom otvoríme rúru, posypeme vrch koláča mandľovými lupienkami a dopečieme koláč tak, aby cesto začalo chytať zlatú farbu.

Podávame s vanilkovou zmrzlinou.

Viac tipov na chutné recepty nájdete na ww.nin.sk

Zdroj: Dnes24.sk