Nina Táborská Rôzne

"Šafko" dalo šancu mladým, s pochopením sa ale nestretlo. Čo bude ďalej?

Dizajnéri, umelci, aktívni občania i autori tohto projektu sa ocitli v patovej situácii. Do 31. mája majú Šafárikovo námestie vypratať, s presunom to ale nie je také jednoduché. A už vôbec nie finančne. Prečo musí projekt Šafko odísť? Čomu má uvoľniť miesto?

Ilustračný obrázok k článku "Šafko" dalo šancu mladým, s pochopením sa ale nestretlo. Čo bude ďalej?
Foto: Nina Táborská / Zdroj: Dnes24.sk

Občianske združenie Urban Kontakt bolo minulým vedením Starého mesta oslovené na realizáciu projektu Šafko. Tí, ktorí našli v projekte svoje miesto, a teda dizajnéri, umelci, iniciatívy aj združenia, sa teraz cítia byť mestskou časťou podvedení. Do fungovania projektu využili totiž okrem množstva času a energie aj nemalé množstvo vlastných financií. Zmenou vedenia nastali aj zmeny dnes už dobre známe azda každému Bratislavčanovi.

Prečítajte si tiež: Staré Mesto rozhodlo: Kontajnery zo Šafárikovho námestia zmiznú do konca mája

„Šafko“ končí. Nestretlo sa s nadšením niektorých obyvateľov hlavného mesta, ktorí sa sťažovali na hluk a podľa Starého Mesta sú na Šafárikovom námestí umiestnené protiprávne. „Urban KONTAKT o.z. na toto miesto umiestnilo skupinu kontajnerov bez stavebného povolenia a potrebných povolení hygienika, požiarnika a inšpektorátu bezpečnosti práce,“ informovala Bratislava24.sk hovorkyňa Starého Mesta Nora Remiarová.

Podľa našich informácií zánik kontajnerov sľuboval aktuálny starosta svojim voličom ešte pred voľbami a tento sľub začal plniť hneď po zvolení do funkcie. Takéto vyjadrenia sú ale podľa slov hovorkyne Starého Mesta len emočne podfarbené dohady o.z. Kontakt, na ktoré nebude mestská časť reagovať.

„Rukojemníci lokálnych politikov“

„Cítime sa byť podvedení Starým mestom. Stali sme sa nepochopiteľne súčasťou politickej kampane z jednej strany a antikampane zo strany druhej. Odborníci a spoločensky aktívni ľudia, ktorí prinášajú život, ekonomický, kultúrny a sociálny rast, sa tak stávajú rukojemníkmi lokálnych politikov. Je absolútne neprijateľné, aby vedenie Starého mesta ignorovalo veľkú skupinu odborníkov, ktorí projekt podporujú, rovnako aby ignorovalo petíciu s takmer 4000 podpismi. Je zároveň neprijateľné, aby samospráva platená z našich daní nehľadala odborné a konštruktívne riešenia na podporu zlepšenia kvality života obyvateľov,“ povedal architekt a jeden z autorov projektu Šafko Oliver Kleinert.

Autori Šafka a sympatizanti projektu po najaktuálnejšom kroku zo strany staromestského starostu Radoslava Števčíka (nariadenie na odstránenie kontajnerov do 31. mája) zdôrazňujú, že od nástupu nového starostu do úradu až do súčasnosti podnikli všetky aktivity na to, aby sa vec vyvinula pozitívne, v prospech oboch strán. Podľa vedenia Starého Mesta bol záujem dosiahnuť kompromis na oboch stranách.

„Zo strany Starého Mesta bola ambícia dosiahnuť kompromis. Jediné, o čo sme o.z. Urban Kontakt žiadali, bolo uviesť reálny stav na Šafarikovom námestí do súladu s legislatívou. Zo spomínaných rokovaní existujú zápisy," informovala Bratislava24.sk Nora Remiarová z Komunikačného oddelenie mestskej časti Bratislava-Staré Mesto.

Kto bol súčasťou Šafka nájdete tu: Pozrite sa čo nájdete v kontajnerovom mestečku

Autori starostu teraz žiadajú o to, aby mohli zotrvať na mieste po dobu, pokým sa nebudú môcť presunúť na nové miesto. Taký presun na dočasné miesto a následne na nové by bol totiž veľmi náročný najmä z finančného hľadiska. Straty sa všetkým, ktorí do projektu boli zapojení, navyšujú pri tom už od doby, čo dostali zákaz predávania v kontajneroch. Spýtali sme sa i vedenia Starého Mesta ako reaguje na túto žiadosť.

„Cieľom starostu Starého Mesta bolo dohodnúť sa na dočasnom zotrvaní na Šafárikovom námestí, avšak tak, aby to bolo v súlade so zákonom. Staré Mesto ponúklo o.z. Urban Kontakt už niekoľko termínov, ani jeden však z ich strany nebol akceptovaný," odpovedala na našu otázku Nora Remiarová. Kontajnery teda nebudú súčasťou námestia už od júna.

Oplatí sa v našom meste realizovať nové projekty?

Šafko bolo podľa slov jeho autorov a ľudí, ktorí mu vyjadrili podporu projektom, ktorý oživil mestskú časť a poskytol priestor na prezentáciu mnohých lokálnych dizajnérov, talentovaných mladých ľudí, organizáciám ako napríklad Vagus či humanitárnej organizácii Magna, Cyklokuchyni a mnohým iným.

Navyše, počas pôsobenia sa na mieste konali akcie ako napríklad tancovanie tanga či swingu na námestí, dobrovoľnícka pomoc pri sadení kvetov, Noc literatúry, výstavy rôznych umelcov, módne prehliadky, opravovanie bicyklov zadarmo, rôzne „bicyklové workshopy“ a komunitné stretnutia. Plánovala sa napríklad verejná knižnica.

Aj napriek uvedenému však projekt dostal červenú. Nenašiel sa kompromis ani vôľa Šafko ponechať. Pôvodne pri tom malo na námestí byť parkovisko a pred kontajnermi bolo námestie miestom, kde prespávali ľudia bez domova.

Podľa Tomáša Peciara z Cyklokuchyne prišiel navyše tento zákaz bez akéhokoľvek ďalšieho riešenia. „Nevieme o žiadnych víziách pre námestie do budúcnosti. Možno sa stali byrokratické chyby, na to ale existuje diskusia, aby sa komunikovalo a aby sa našiel kompromis, ktorý by vyhovoval obom stranám," povedal pre Bratislava24.sk Tomáš Peciar. Spýtali sme sa pre to aj vedenia mestskej časti, aké sú plány do budúcnosti.

„O finálnej podobe revitalizovaného Šafárikovho námestia sa rozhodne vo verejnej architektonickej súťaži, ako vedenie mestskej časti avizovalo už začiatkom roka. Jej prvá etapa na základe participatívnych procesov zmapuje všetky očakávané funkcie námestia (zo strany obyvateľov, inštitúcií a prevádzok v okolí a pod.) Všetky procesy budú predmetom verejného obstarávania," informovala Bratislava24.sk Nora Remiarová.

„Avizovanú narýchlo vymyslenú a v dohľadnom čase nezrealizovateľnú architektonickú súťaž, do ktorej prípravného výboru bol náš zástupca prizvaný, vnímame ako jednu z formálnych zástierok na odstránenie projektu. Mestská časť namiesto podpory občiansky aktívnych ľudí nezmyselne zasiahla do rozbiehajúceho sa projektu, ktorý fungoval, vznikal za obrovskej energie talentovaných ľudí a mal potenciál posunúť Bratislavu k európskym metropolám,“ uviedol na to Oliver Kleinert.

Podpora nepomohla

Projekt Šafko si za krátky čas stihlo získať veľkú podporu verejnosti, odborníkov, spoločensky aktívnych ľudí, osobností z kultúry. Dôkazom je samotná petícia za zachovanie Šafka, ktorú podpísalo takmer 4-tisíc ľudí.

V období od 5. januára 2015 do súčasnosti sa podľa Dany Kleinert (riaditeľka Slovak Fashion Councilu) uskutočnilo celkom sedem oficiálnych stretnutí zástupcov OZ Urban Kontakt, ktorí za rovnaký čas vypracovali a predostreli päť návrhov na právne urovnanie, predkladali možnosti východiska z tejto situácie a absolvovali množstvo telefonátov s pracovníkmi ú­radu.

Podporu Šafku vyjadrili aj slovenskí herci Richard Stanke a Juraj Kemka. „Bratislava a jej občania potrebujú miesta ako je Šafko nielen kvôli oživeniu mestských štvrtí, aby tam bolo prečo chodiť, aby sa mohli využiť na kultúrne a iné podujatia, ktoré moderné európske mesto nevyhnutne potrebuje, ale je tiež dôležité podporiť a využiť potenciál mnohých talentovaných mladých ľudí, aby naše mesto neopúšťali a neodchádzali do zahraničia, do krajín, ktoré si už týmito zbytočnými pochybnosťami dávno prešli a aj preto ich radi navštevujeme ako turisti,“ vyjadril sa herec Činohry SND Richard Stanke.

K podpore sa pridal aj herec Divadla Astorka Juraj Kemka: „„Byť srdcom staromešťan“, ako hovorí náš nový starosta, podľa mňa určite neznamená aktívne likvidovať nápady a realizácie talentovaných a kreatívnych ľudí, ktorí v týchto podmienkach majú záujem priniesť Bratislave úžasné nápady. Ak to nemá byť len obyčajná fráza, ale ak to myslím úprimne, otvorím svoje staromestské srdce a dám priestor na realizáciu mladým a šikovným ľuďom. Či?“

Ako ďalej?

Podľa Dany a Olivera Kleinert odhliadnúc od osudu projektu Šafko, existujú vážne obavy o ďalšie, iné kultúrne a komunitné projekty v Starom meste, ktoré sa bez skutočnej podpory samosprávy nepostavia na nohy.

Autori projektu Šafko ako aj všetci zainteresovaní sa už dlhší čas cítia byť na Šafárikovom námestí podľa ich slov nechcení, a preto pred časom oživili pôvodnú ideu pôsobiť v priestore pod Mostom SNP. Detaily o novom projekte, o ktorom nám porozprávala Dana Kleinert, vám prezradíme už čoskoro.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM