Nina Táborská Rôzne

Pili ste už kávu v lodnom kontajneri? Na Šafku môžete. A nielen to, pozrite sa čo nájdete v "kontajnerovom mestečku"

Lodné kontajnery na Šafárikovom námestí nie sú novinkou. Priestory sa ale v poslednej dobe rozrástli o ďalšie zaujímavé predajne. Hoci sú často dôvodom sporov medzi tými, ktorí v nich sídlia a obyvateľmi Starého Mesta, stojí za to navštíviť ich. Viete čo všetko v "kontajnerovom mestečku" nájdete?

Ilustračný obrázok k článku Pili ste už kávu v lodnom kontajneri? Na Šafku môžete. A nielen to, pozrite sa čo nájdete v "kontajnerovom mestečku"
Foto: Nina Táborská / Zdroj: Dnes24.sk

Kontajnery začali postupne na Šafárikovom námestí pribúdať minulý rok. Dnes vytvorili zaujímavý priestor, ktorý by sa dal prirovnať k novodobému „kontajnerovému mestečku“, ktoré v Bratislave nemá obdoby. Nie všetci sa mu ale tešia, treba však nechať, že ide o niečo celkom nové a odlišné. Veď kto už pil kávu, kúpil si štýlové oblečenie alebo sa zúčastnil módnej prehliadky v lodnom kontajneri?

V posledných mesiacoch sa postupne naplnili a dnes v nich nájdete Pána Králička, Moje, Cyklokuchyňu, Magna Hub, Popular, Zoot, Fashion Recycling Lab, Buffet Clothing a včera pribudla novinka – Kapsula.

Čo je čo a kto je kto?

Pána Králička netreba špeciálne predstavovať. Ich kávu v uliciach hlavného mesta si môžete vychutnať už dlhšiu dobu vždy ráno, keď utekáte do práce. Tento Pán Králiček je ale iný. Ide totiž o celkom prvú „kamennú“ predajňu štýlovej značky pána s mohutným plnofúzom a králičími ušami.

Kontajnerové mestečko sa len nedávno rozrástlo o ďalšie príjemné miesto – Moje, kde si môžete vychutnať výbornú kávu, osviežujúce nápoje alebo čerstvé koláče. Moje tiež nie je v Bratislave nové, presťahovalo sa z neďalekej Dunajskej, kde sídlilo dovtedy. Nové miesto mu ubralo jedine na priestore no určite nie na kvalite.

Ďalej tu nájdete neziskovku Cyklokuchyňu. Dobrovoľnú skupinu podporujúcu ako inak cyklodopravu. Koho zaujímajú humanitárne témy, na poschodí nájde prvé multifunkčné kultúrne centrum slovenskej humanitárnej organizácie Magna Deti v núdzi – Magna Hub.

Kto má rád módu, hľadá inšpiráciu alebo nový jedinečný kúsok do svojho šatníka nech navštívi Buffet clothing, Zoot alebo Popular.

Najnovším prírastkom mestečka je Kapsula. Prvý pop-up priestor v Bratislave. Spolupracuje s novými, mladými, lokálnymi ale i zahraničnými a subjektívne zaujímavými dizajnérmi a projektami. Ide o živý priestor, ktorý sa obsahovo a ponukou bude pravidelne obmieňať.

Posledným zaujímavým priestorom je showroom, ateliér a obchod v jednom – FRL – Fashion Recycling Lab, ktorý dizajnuje a vyrába rôzne odevy.

Sto ľudí, sto chutí

Zatiaľ čo ešte stále úradujúca starostka Starého Mesta Tatiana Rosová v nevyužívanom priestore po bývalom reštauračnom zariadení Kazačok povolila pristavenie kontajnerov a teší sa ich existencii hneď z niekoľkých dôvodov, ľudia z okolia Šafárikovho námestia sa sťažujú.

Pred rokom starostka uviedla, že priestor je okupovaný bezdomovcami a chýba mu život. „Stále sa s tým zložito vysporadúvame s mestskou i štátnou políciou, ale stále sa tam bezdomovci vracajú. To námestie je pusté a niečo také umožňuje. Bude to teda aj prevencia voči takýmto nežiaducim javom,“ vysvetlila Rosová.

Pôvodne dokonca mali na tomto mieste stáť podzemné garáže.

Rosovej nadšenie pre kontajnery sa ale nestretlo s veľkou podporou obyvateľov. Konajnerom vytýkajú najmä veľký hluk počas akcií, iní by chceli radšej nové ihrisko, ďalším sa nepáči fakt, že lodné kontajnery sú umiestnené v lokalite obkolesenej pamiatkovo chránenými budovami.

Ľudia kritizujú tiež to, že občianske združenie Kontakt, ktoré kontajnerové mestečko spravuje, neplatí miestnu daň. Preto sa obrátili na staromestských miestnych poslancov.

Kontajnerové mestečko na Šafárikovom námestí
7
Galéria
Foto: Nina Táborská / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM