Nina Táborská Samospráva

Staré Mesto rozhodlo: Kontajnery zo Šafárikovho námestia zmiznú do konca mája

Kontajnery na námestí boli od nástupu nového vedenia do úradu v bratislavskom Starom Meste predmetom niekoľkých diskusií vedenia s predstaviteľmi projektu. Búrlivé debaty téma "Šafko" vyvolávala i na verejnosti. Diskusie však dnes majú jasný verdikt: Šafárikovo námestie bude do 31. mája vypratané!

Ilustračný obrázok k článku Staré Mesto rozhodlo: Kontajnery zo Šafárikovho námestia zmiznú do konca mája
Foto: Nina Táborská / Zdroj: Dnes24.sk

Bývalá starostka Starého Mesta Tatiana Rosová v nevyužívanom priestore po bývalom reštauračnom zariadení Kazačok povolila ešte za svojho úradovania pristavenie kontajnerov. Ľudia z okolia Šafárikovho námestia sa však od samého začiatku na projekt sťažovali. Kontajnery sa im do priestoru nehodili.

Mestská časť spolu s o.z. urban KONTAKT, ktoré kontajnery spravuje, viedli niekoľko diskusií o budúcnosti projektu. Ani po sérii troch rokovaní sa žiaľ nepodarilo nájsť kompromis a vedenie mestskej časti rozhodlo ukončiť vyjednávanie a požiadalo o.z. urban Kontakt o vyprázdnenie zabratého priestoru na Šafárikovom námestí do 31.mája 2015.

Podľa mestskej časti Staré Mesto sú na Šafárikovom námestí kontajnery umiestnené protiprávne. „Urban KONTAKT o.z. na toto miesto umiestnilo skupinu kontajnerov bez stavebného povolenia a potrebných povolení hygienika, požiarnika a inšpektorátu bezpečnosti práce,“ informovala Bratislava24.sk hovorkyňa Starého Mesta Nora Remiarova.

Prečítajte si tiež: Letné terasy na pešej zóne dostali nové pravidlá, kaviarnici sú proti

Ako dodala, mestská časť odmieta účelové tvrdenia niektorých komunít o nevôli vedenia Starého Mesta podporovať kreatívne a progresívne projekty. „Od decembrového nástupu nového vedenia sme podporili napríklad Dobrý trh, Cirkul´art, sľubne sa rozbieha spolupráca s aktivistami obchodnaulica.sk, starosta tiež prisľúbil záštitu projektu Bratislava Design week a podobne. Toto sme mohli urobiť vďaka serióznemu prístupu partnerov na druhej strane, ktorí rešpektujú, že pravidlá v Starom Meste platia pre všetkých rovnako. V prípade Šafko žiaľ rešpektované neboli, ukončila Remiarova.

O vyjadrenie sme požiadali aj o.z. urban KONTAKT. „Sme hlboko znepokojení s vývojom nášho 5 mesačného pokusu o konštruktívne riešenie na záchranu „Šafka“. Starosta Števčík na druhý deň vo svojej funkcii nepochopiteľne vyhodnotil projekt Šafko ako evidentne prioritný „problém“ Starého Mesta – a okamžite Šafko zrušil. Bez akejkoľvek komunikácie s nami, bez toho, aby čo len jeden krát navštívil naše kultúrne akcie. Napriek jeho deklarovaniu k spolupráci odmietol všetky štyri pokusy o právne vysporiadanie, ako i naše konkrétne návrhy na spoluprácu s mestskou časťou a susedskými komunitami, kde sme deklarovali aj dočasnosť projektu. Rovnako nespolupracoval pri našom návrhu o zmier a nastavenie podmienok vzájomného fungovania. To všetko, spolu so zákazom predaja pre rezidentov Šafka, jasne ukazuje jeho neochotu na akékoľvek riešenie, deklaruje iba snahu projekt zrušiť akýmkoľvek spôsobom,“ povedal pre Bratislava24.sk Oliver Kleinert, architekt oz urban KONTAKT.

Prečítajte si tiež: Komentár: Pán starosta Števčík, čo takto začať s herňami a nie so Šafkom?

Podľa jeho slov sa občianske združenie päť mesiacov snažilo o nastavenie vzájomného spolužitia, no päť mesiacov boli všetky tieto pokusy odmietané. „Avizovanú narýchlo vymyslenú a v dohľadnom čase nezrealizovateľnú architektonickú súťaž, do ktorej prípravného výboru bol náš zástupca prizvaný, vnímame ako jednu z formálnych zástierok na odstránenie projektu. Mestská časť namiesto podpory občiansky aktívnych ľudí nezmyselne zasiahla do rozbiehajúceho sa projektu, ktorý fungoval, vznikal za obrovskej energie talentovaných ľudí a mal potenciál posunúť Bratislavu k európskym metropolám,“ dodal Kleinert.

Za zachovanie „Šafka“ vznikla aj petícia, ktorú podpísalo takmer 4-tisíc občanov. „Rovnako tak sme dostali aj podporné listy odbornej ale i laickej verejnosti. Takýto prístup zástupcu mestskej časti plateného aj z našich daní považujeme za absolútne neprofesionálny a neustále veríme, že starosta začne počúvať verejnú mienku,“ uzavrel Kleinert.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM