Aktualizované Alexandra Húsková Rôzne

Šafárikovo námestie aj Štúrova ulica čakajú na kolaudáciu. Ako sa vám páči ich súčasná podoba?

Od začiatku prác na Štúrovej ulici prešli viac ako dva roky. Celý priestor aj so Starým mostom už pomaly získal finálnu podobu a onedlho ho čaká kolaudácia. Po nej by už malo nasledovať spustenie električkovej dopravy a otvorenie mostu. Pozrite sa, ako to tam aktuálne vyzerá.

Ilustračný obrázok k článku Šafárikovo námestie aj Štúrova ulica čakajú na kolaudáciu. Ako sa vám páči ich súčasná podoba?
Zdroj: TASR

Štúrova ulica bola doteraz otvorená pre peších a pre cyklistov, ale nie pre automobilovú dopravu. Starý most je pre verejnosť zatiaľ stále uzavretý. "Kým nebudú ukončené kolaudačné konania, Starý most nebude pre verejnosť prístupný. To platí aj pre automobilovú a električkovú dopravu na Štúrovej ulici. Nechceme totiž nič riskovať,“ povedal primátor Ivo Nesrovnal.

„Kolaudačné konanie, týkajúce sa samotného objektu Starého mosta sa začne 20. januára 2016, objektov v mestskej časti Staré Mesto 25. januára 2016," uviedla Ivana Skokanová, hovorkyňa Magistrátu.

Prečítajte si aj: Pozrite si chronológiu prestavby Starého mosta

Čo sa bude kolaudovať?

„Kolaudácia sa bude týkať na staromestskej strane napríklad úpravy parčíka na Šafárikovom námestí, rekonštrukcie komunikácií na Šafárikovom námestí a Štúrovej ulici, ako aj nosného systému Starého mosta," priblížil Ivo Nesrovnal, primátor Bratislavy.

Prečítajte si aj: OBRAZOM: Čo všetko si pamätá Šafárikovo námestie (1972 – 2015)

Parkový priestor na Šafárikovom námestí rozšírili k vozovke, smerom k Starému mostu a v netradičných, veľkokapacitných kvetináčoch mesto vysadilo magnólie. Zavlažované budú systémom zachytávania zrážok cez drážky v zemi, ktoré budú prekryté mriežkou tak, aby dažďovú vodu odvádzali priamo ku koreňom.

Rekonštrukcia i položenie dlažby na Štúrovej ulici si v závere minulého roka vynútili pozornosť médií i verejnosti. Vďaka farbe a rôznorodej štruktúre dostala ulica prívlastky ako napríklad „ulica 50 odtieňov šedej“.

Jednou z troch použitých dlažieb na Štúrovej je aj „špeciálna drenážna ekologická dlažba“::http://bratislava.dnes24.sk/…nenie-220927, ktorá sa nachádza na okrajoch chodníkov. Táto dlažba zachytáva vodu, aby neodtekala do kanalizácie, ale aby zostala v priestore zachytenom pri chodníku a odparila sa.

Hoci presný termín spustenia električkovej dopravy ešte nie je známy, dopravný podnik avizoval, že po otvorení Štúrovej ulice sa zmenia trasy električiek. Zmena sa bude týkať liniek čisiel 1, 4, 6 a 7.

Prečítajte si aj: Termín prvej kolaudácie električkovej trate do Petržalky je už známy. Za dodatočné opravy mesto platiť nebude

Šafárikovo námestie čakajú zmeny

Málo využívané verejné priestory chce Staré Mesto skultivovať a oživiť kultúrou, či športovými podujatiami. Už 25. januára sa začne architektonická súťaž na riešenie priestorov Šafárikovho námestia a Fajnorovho nábrežia.

Podkladmi pre súťaž boli aj návrhy obyvateľov, ktorí sa v priebehu minulého roka mohli v ankete vyjadriť, čo by si priali na Šafárikom námestí a Fajnorovom nábreží.

„V spolupráci so spoločnosťou PDCS vedenie Starého Mesta zisťovalo názory občanov z blízkeho i širšieho okolia na funkciu a budúcu podobu verejného priestoru medzi Šafárikovým námestím a Fajnorovým nábrežím,“ uviedla Nora Gubková.

Prečítajte si aj: Aká je budúcnosť Šafárikovho námestia a Fajnorovho nábrežia?

Rekonštrukcia Šafárikovho námestia a Štúrovej ulice tesne pred kolaudáciou
10
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM