Nina Táborská Samospráva

Rôznorodá dlažba na novej Štúrovej má podľa magistrátu svoje opodstatnenie

Už niekoľko dní sa vedú na sociálnych sieťach búrlivé diskusie týkajúce sa novej dlažby na Štúrovej ulici. Problémom sú rôzne druhy položenej dlažby a medzery medzi jednotlivými kockami. Podľa našich informácií má všetko svoje opodstatnenie a prípadné nedostatky budú odstránené po kolaudácii.

Ilustračný obrázok k článku Rôznorodá dlažba na novej Štúrovej má podľa magistrátu svoje opodstatnenie
Foto: Nina Táborská / Zdroj: Dnes24.sk

Po dvoch rokoch čakania a naťahovania sa podľa hlavnej dopravnej inžinierky Tatiany Kratochvílovej Štúrova ulica „už len dokončuje“. Bohužiaľ, podľa ohlasov, aké „takmer dokončená“ ulica posledné dni prináša, nie tak, ako by si možno väčšina Bratislavčanov predstavovala. Podľa mesta je však všetko tak, ako má byť…

„Dlažba, aká tu ešte nebola“

Na Štúrovej ulici je položených viacero druhov dlažby. Očividne. Jednou z nich je aj klasická dlažba. „Tou je vydláždený chodník namiesto použitia obyčajného asfaltu, pretože do centra mesta nepochybne patrí dlažba, nie obyčajný asfalt,“ uviedla pre Bratislava24.sk hovorkyňa mesta Ivana Skokanová.

Druhou je špeciálna drenážna ekologická dlažba, ktorá sa nachádza sa na okrajoch chodníkov. Táto dlažba zachytáva vodu, aby neodtekala do kanalizácie, ale aby zostala v priestore zachytenom pri chodníku a odparila sa. „Je použitá kvôli tomu, aby sa ochladzoval vzduch počas horúcich dní,“ vysvetlila Skokanová a dodala, že hoci v zahraničí ide o bežný druh chodníkov, na mestských komunikáciách ide o novinku, ktorá sa zatiaľ na žiadnej mestskej komunikácii v Bratislave nenachádza.

Treťou je dlažba, ktorá je pomocníkom pre nevidiacich a slabozrakých. „Je to úprava, ktorú si vyžaduje norma – ide o vodiaci pás pre slabozrakých a nevidiacich. Jej umiestnenie je výrazná pomoc v odstraňovaní bariér zrakovo postihnutým a nevidiacim,“ objasnila hovorkyňa.

Zároveň sú použité aj drenážne obrubníky, ktoré spĺňajú veľmi dôležitú úlohu pri odvodňovaní komunikácií. V praxi to znamená, že by sa nemali tvoriť kaluže ako pred klasickými vpustami, ktoré často pri prívalových dažďoch nestačia vodu z komunikácie odvádzať.

„V priestore ešte prebehne kolaudácia a preberacie konanie, takže samozrejme, ak tu budú nejaké nedorobky alebo potrebné opravy, dôjde k náprave. Dlažba ešte nie je zhutnená, na tom sa pracuje v týchto dňoch,“ ukončila Ivana Skokanová.

Viac o aktuálnom stave Štúrovej ulice sa dočítate tu: 50 odtieňov šedej na Štúrovej: Práce napredujú, no nie všetkým sa nová ulica pozdáva… + FOTO

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM