Alexandra Húsková Samospráva

Ružinov vyčlenil na vytunelovaný športový klub a podnik verejných služieb viac ako pol druha milióna eur. Starostovi opäť upravili plat

Po prevalení finančných machinácií a nevydokladovaných finančných operácií predchádzajúcej riaditeľky sa športový klub (RŠK) ocitol v obrovských problémoch. Rovnako je vo finančných problémoch podnik verejno-prospešných služieb (VPS). Obom zastupiteľstvo odsúhlasilo finančnú podporu.

Ilustračný obrázok k článku Ružinov vyčlenil na vytunelovaný športový klub a podnik verejných služieb viac ako pol druha milióna eur. Starostovi opäť upravili plat
Zdroj: Dnes24.sk

Ružinovský športový klub je príspevkovou organizáciou mestskej časti. V náplni činnosti má propagáciu zdravého životného štýlu, pokrýva športoviská a aktivity pre deti materských škôl, základných škôl, ako aj dospelých.

V tomto roku sa prevalil škandál s možnou spreneverou vo finančných operáciách v klube a nad fungovaním visí hrozivý prst exekútorov. Súčasný vedúci RŠK poverený riadením klubu nastúpil vo februári. Rovnako vo februári tohto roku podal starosta Dušan Pekár dve trestné oznámenia na neznámeho páchateľa. V tejto dobe prebieha na pozíciu nového riaditeľa výberové konanie.

Viac sa dozviete aj tu: Len slaboduchý jedinec by nevidel, že tu ide o politický súboj-aj toto odznelo na Ružinovskom zastupiteľstve

Ako je na tom RŠK?

Ľubomír Lenárt, dočasne poverený výkonom funkcie riaditeľa RŠK predniesol správu o stave športového klubu. K 15. máju sa podľa jeho slov podarilo zastabilizovať situáciu v RŠK. Podarilo sa sprístupniť prevádzkový účet klubu, ktorý zablokoval jeden z veriteľov.

Všetky záväzky od januára do mája tohto roku voči pravidelným dodávateľom, ako aj voči štátu sú uhradené. RŠK má vysoké dlhy v Sociálnej poisťovni, Vodohospodárskom podniku, Všeobecnej zdravotnej poisťovni, Teplárenskej spoločnosti a Envitechu. Súčasnému vedeniu sa so všetkými z nich podarilo dohodnúť na dlhodobých splátkových kalendároch.

„Teraz nemáme ani jednu položku, kde by sme nemali dohodnutý splátkový kalendár,“ vyjadril sa Lenár pre Bratislava24.sk.

Na margo hospodárenia a zabezpečenia finančných operácií, ktoré poslanci žiadali sprísniť v minulom zastupiteľstve, sa Lenár vyjadril: „Zabezpečili sme 4-stupňovú kontrolu nakladania s financiami, sám nemôžem nakladať s financiami.“

Poslanci prijali uznesenie, ktorým žiadajú kontrolóra o preverenie sumy 511 tisíc eur, ktoré v januári tohto roku prešli na účet športového klubu transférom od mestskej časi a bez dokladu boli pravdepodobne predchádzajúcou riaditeľkou minuté.

Klub dostal celkovo za február, marec a apríl približne 387.000 eur. „Tieto finančné prostriedky sme použili na zabezpečenie prevádzky a úhradu faktúr za rok 2015,“ vysvetlil Lenár. Bez podpory, ktorá je navrhnutá v úprave rozpočtu mestskej časti Ružinov, však klub ďalej nebude môcť fungovať, vyjadril sa Lenár.

Ako ďalej s verejnými službami v Ružinove?

Ružinovský podnik verejno-prospešných služieb je rozpočtovou organizáciou Mestskej časti Ružinov. Stará sa o letné a zimné čistenie komunikácií, odpadkové koše mestskej časti, údržbu detských ihrísk a parkovísk, ako aj údržbu zelene.

Za rok 2014 dosiahla spoločnosť hospodársku stratu 461.000 eur a záväzky voči veriteľom a štátnej správe boli vo výške zhruba 2,3 milióna eur. Nové vedenie nastúpilo do podniku v marci tohto roku.

Predstavenstvo spoločnosti VPS odporučilo vykonať nezávislý audit, jeho výsledky prezentoval predseda predstavenstva Milan Sokol. Informoval o podpísaní dohôd na splátkových kalendároch s najväčšími veriteľmi spoločnosti. Predstavil vyhotovený plán nákladov a výnosov na roky 2015–2017, rovnako ako plán príjmov a výdavkov.

Viac si prečítajte tu: Za mesiac sa zázraky spraviť nedajú,hovorí nový riaditeľ o katastrofálnych červených číslach ružinovského podniku VPS

Výsledky ekonomicko-právnej analýzy finančnej situácie ukázali tri možné riešenia – konkurz, revitalizácia a reštrukturalizácia.

Z uvedených troch riešení Sokol navrhol variant revitalizácie. Podľa jeho slov bola potvrdená životaschopnosť spoločnosti, schopnosť využívania vlastných síl, tento variant nemá nepriaznivý dopad na finančné záväzky voči veriteľom, ale zahŕňa zainteresovanie jediného akcionára – Mestskej časti Ružinov. Na naštartovanie spoločnosti uviedol niekoľko potrebných opatrení, najdôležitejšou je však návratná pôžička od MČ.

Sokol vyslovil aj plány spoločnosti po schválení variantu revitalizácie, ktoré zahŕňajú : platenie záväzkov, nákup nových strojov, nenajímanie externých firiem, ako aj zmena firemnej politiky voči zamestnancom – najmä v komunikácii – keďže je od obyvateľov evidovaných mnoho sťažností.

„VPS je ako chorý pacient – nastavili sme mu liečbu, ostáva teraz fáza vyliečenia. Keď bude zdravý, bude robiť to, čo sa od neho očakáva. Vieme túto spoločnosť posunúť dopredu,“ uviedol Sokol.

Úpravy v rozpočte vo vysokých cifrách

Pre VPS poslanci odsúhlasili variant revitalizácie a schválili návratnú bezúročnú pôžičku vo výške 600 tisíc z rezervného fondu. Mestská časť zmenila spôsob financovania a bude preplácať faktúry jednotlivo, následne sa budú kontrolovať odoslané platby cez bankové výpisy.

V návrhu na úpravu rozpočtu poslanci schválili 965 tisíc eur pre RŠK. Z toho 210 tisíc je financovaných z rezervného fondu MČ. Suma je určená na splátky záväzkov a bežnú prevádzku. Z tejto sumy je zabezpečené fungovanie RŠK do konca roka.

Samotný rozpočet bol upravený z 28 miliónov 874 tisíc eur na 29 miliónov 714 tisíc eur.

Na rokovaní zastupiteľstva vystúpil aj župan Pavol Frešo a informoval poslancov o dotačnej politike samosprávneho kraja voči mestským častiam v podobe dotácií pre škôlky, finančných prostriedkov na opravy ciest a chodníkov, ako aj nový systém podpory komunít 50 centami na každého občana.

V bode „Rôzne“ vystúpil Vladimír Sloboda a navrhol zrušenie uznesenia o znížení platu starostu Dušana Pekára, ktoré MiZ prijalo na minulom rokovaní. Ospravedlnil sa poslancom, že zníženie platu na 2629 eur zle prepočítal a navrhol novú úpravu na sumu 2738 eur.

Na plat starostu sa vzťahuje valorizácia, keďže podľa ekonomických ukazovateľov sa priemerná mzda v roku 2015 zvýšila a pôvodne prijatá znížená suma bola v rozpore.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM