Alexandra Húsková Samospráva

"Za mesiac sa zázraky spraviť nedajú,"hovorí nový riaditeľ o katastrofálnych červených číslach ružinovského podniku VPS.

Informácia o stave spoločnosti podniku Verejno prospešných služieb nepotešila poslancov ružinovského zastupiteľstva. Podnik je zúfalo zadĺžený.

Ilustračný obrázok k článku "Za mesiac sa zázraky spraviť nedajú,"hovorí nový riaditeľ o katastrofálnych červených číslach ružinovského podniku VPS.
Zdroj: Dnes24.sk

Predseda predstavenstva podniku VPS Milan Sokol podal správu o hospodárení a stave spoločnosti. Podnik zabezpečuje poskytovanie verejnoprospešných služby v rámci MČ Ružinov, ako aj zimné a letné údržby, správu a prevádzku detských ihrísk a pod. Podnik VPS má jediného akcionára a tým je Mestská časť Ružinov.

Za rok 2014 dosiahla spoločnosť hospodársku stratu 461.000 eur a záväzky voči veriteľom a štátnej správe boli vo výške zhruba 2,3 milióna eur. Nové vedenie nastúpilo do podniku v marci tohto roku. Dozorná rada sa zatiaľ rozhodla nepristupovať ku konkurzu spoločnosti. Plánujú dať vypracovať finančný plán a podľa výsledkov zhodnotiť, či je podnik schopný plniť záväzky veriteľov. Následne začnú rokovať s veriteľmi o splátkových kalendároch.

“Chceme aby tu bolo čisto, ale potrebujeme na to čas. Chceme postupovať zodpovedne. Ideme vykonať ekonomický a právny audit. Pokiaľ čísla budú také, že budeme schopní vyrovnať záväzky, urobíme to. Za mesiac sa zázraky spraviť nedajú,“ vyjadril sa Milan Sokol, predseda predstavenstva VPS.

Poslanec Patrik Guldan (NEKA) sa vyjadril, že bude presadzovať likvidáciu spoločnosti, pretože na ňu už roky dopláca celá mestská časť. Ozvali sa aj hlasy o podozrení z vytunelovania spoločnosti.

Bývalý predseda predstavenstva VPS a súčasný poslanec Attila Horváth (MOST-HÍD) vysvetľoval poslancom, že v uplynulom volebnom období bojovali so štyrmi nevýhodne uzavretými zmluvami, ktoré nevedeli vypovedať. Tieto nevýhodné zmluvy podľa neho zaťažili VPS tak, že sa dostala do súčasného stavu.

„Niektoré zmluvy sa po dohode s firmami podarilo vypovedať, vďaka čomu teraz 50 000€ mesačne zostáva v podniku“, obraňoval sa Horváth.

MiZ vzalo na vedomie správu predsedu predstavenstva a žiadali zaradiť bod o aktuálnom stave spoločnosti VPS na každom ďalšom zastupiteľstve. Poslanci uznesením odhlasovali aj požiadavku, aby Mestská časť zverejnila všetky štyri zmluvy, ktoré mali ekonomicky poškodiť spoločnosť VPS.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM