Rôzne

Ruiny bývalej vozovne autobusov, ktoré strašili na Železnej studničke, sú už minulosťou

Bývalá vozovňa autobusov patrila k jedným z chátrajúcich objektov, ktoré kazili dojem z príjemnej prechádzky v prírode.

Ilustračný obrázok k článku Ruiny bývalej vozovne autobusov, ktoré strašili na Železnej studničke, sú už minulosťou
11
Galéria
Zdroj: imhd.sk

Rozpadnuté torzo budovy bývalej vozovne autobusov na Železnej studničke už strašiť návštevníkov lesoparku nebude. V uplynulých dňoch zmizli jeho posledné zvyšky.

Rekonštrukcia

Pozostatky bývalej vozovne autobusov na Ceste mládeže boli ako päsť na oko. Patrila k jedným z chátrajúcich objektov, ktoré lemujú vyhľadávanú turistickú cestu a kazia dojem z príjemnej prechádzky v prírode.

Uplynulé dni ale na miesto nabehli stroje a torzo vozovne zrovnali so zemou. Zostali po ňom už len betónové základy. Objekt bude čoskoro pripravený na rekonštrukciu.

Čo na mieste bývalej vozovne vyrastie, zatiaľ známe nie je. Správcom predmetného pozemku sú Lesy SR. V roku 2015 pozemok aj s ruinou prenajali. Podľa nájomnej zmluvy je účelom nájmu rekonštrukcia objektu v súlade so záväzným stanoviskom Krajského pamiatkového úradu Bratislava.

Provizórna vozovňa

Vozovňa autobusov bola postavená počas druhej svetovej vojny. Mala slúžiť ako dočasný úkryt pre autobusy Bratislavskej elektrickej účastinárskej spoločnosti (BEÚS), ktoré dovtedy parkovali v jedinej vozovni autobusov, ktorá bola v tesnej blízkosti rafinérie Apollo. Tá ale bola cieľom leteckých náletov.

BEÚS našiel pre autobusy bezpečný úkryt v lesoparku. Výstavba objektu podľa projektu architekta Františka Krížika vtedy vyšla na 1,12 milióna korún.

Po vojne našla vozovňa načas využitie ako garáž či sklad pre lesníkov, železnice a televíziu. Potom sa takmer dve desaťročia objekt nevyužíva a chátral.

Správu budeme rozširovať.

Ruiny bývalej vozovne autobusov na Železnej studničke
11
Galéria
Zdroj: imhd.sk

Ak chcete dostávať pravidelný prísun aktualít z Bratislavy a okolia, sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM