Rôzne Správy

Rodičia DEVIATAKOV, pozor! Na podanie PRIHLÁŠKY na strednú školu zostáva iba pár dní

Prvé kolo prijímacích skúšok sa koná v dvoch termínoch. Platí to pre odbory bez talentových skúšok i pre tie s talentovými skúškami.

Ilustračný obrázok k článku Rodičia DEVIATAKOV, pozor! Na podanie PRIHLÁŠKY na strednú školu zostáva iba pár dní
Zdroj: TASR

Žiaci končiacich ročníkov základných škôl majú už len niečo vyše týždňa na to, aby si podali prihlášku na strednú školu v pôsobnosti Bratislavského samosprávneho kraja (BSK). Urobiť tak môžu do 20. marca. Informovala o tom hovorkyňa BSK Lucia Forman.

Najväčší záujem je stále o bilingválne gymnáziá, žiaci si však vyberajú aj bilingválne technické lýceum, grafický dizajn, informatiku či odbor zubný asistent.

Záujem aj o odborné školy

Za posledné roky narástol záujem o štúdium na krajských stredných školách o tretinu. A to nielen o gymnáziá, ale vyšší počet prihlášok zaznamenali aj odborné školy. Verím, že tento trend bude pokračovať. Miest je dostatok,“ odkazuje predseda BSK Juraj Droba s tým, že v prijímacom konaní na školský rok 2023/2024 ponúkajú stredné školy štúdium pre 5095 žiakov.

Prvé kolo prijímacích skúšok sa koná v dvoch termínoch. Platí to pre odbory bez talentových skúšok i pre tie s talentovými skúškami.

Zároveň overenie špeciálnych schopností, zručností a nadania v odboroch vzdelávania sa na stredných športových školách bude konať v dvoch fázach. Druhé kolo prijímacích skúšok na neobsadené miesta bude 20. júna.

Nové odbory

Pribudol napríklad nový odbor digitálna maľba – koncept art, ktorý bude od septembra otvorený na Škole umeleckého priemyslu Josefa Vydru v Bratislave.

Pribudli aj centrá odborného vzdelávania a prípravy (COVP), napríklad pre oblasť elektrotechniky a informačných technológií či pre stavebníctvo. Otvorené majú byť aj ďalšie, napríklad v oblastiach agropodnikanie (farmárstvo, chov koní a jazdectvo, kynológia, rybárstvo) či pre potravinárstvo.

V rámci BSK majú žiaci a výber 54 stredných škôl. Z toho je 14 gymnázií, 35 stredných odborných škôl, dve konzervatóriá a tri školy umeleckého priemyslu. Zoznam stredných škôl a ich jednotlivých odborov nájdete na webovej stránke www.strednapremna.sk.

Témy, ktoré hýbu Bratislavou

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM