KAW Rôzne Správy

TOP 5 divov Bratislavy, ktoré OHURUJÚ turistov: Mnohí miestni o nich ani nevedia!

Gule na fasádach domov, vyškierajúci sa Posmievačik či labyrint v lome. Ak máte pri prechádzke Bratislavou oči otvorené, nájdete veci, o ktorých ste možno ani netušili, že existujú.

Ilustračný obrázok k článku TOP 5 divov Bratislavy, ktoré OHURUJÚ turistov: Mnohí miestni o nich ani nevedia!
5
Galéria

Gule v stenách domov

Ak zdvihnete hlavu pri prechádzke Starým Mestom a dobre sa sústredíte, určite ich zbadáte. V múroch domov v centre sú ešte dodnes zarazené originálne napoleonske delostrelecké gule, ktoré z petržalskej strany pálili vojská na Bratislavu a zničili tak až 125 príbytkov.

Po napoleonovej „návšteve" si obyvatelia guľami na fasádach označovali domy, ktoré boli poškodené a mali preto isté úľavy na daniach. Mnohé takto označené domy boli v súčasnosti už zbúranom podhradí a na nábreží. Ešte dnes ich nájdete na Mozartovom dome, na Michalskej a Beblavého ulici aj na fasáde Nemocnice u milosrdných bratov.

Posmievačik

Postavička vysmiateho človiečika zdobí výklenok meštiackeho domu na Panskej ulici už od stredoveku. Majiteľ domu ju tam umiestnil údajne preto, aby zahanbil zvedavého suseda, ktorý zrejme nemal čo iné na práci, iba špehovať ľudí, ktorí okolo prechádzali.

Ďalší príbeh rozpráva o tom, že soška mala zosmiešniť istého mešťana, ktorý v opitosti nevhodne dvoril susedovej manželke. Ráno sa prebral a keď na svojom dome zbadal sošku vysmiateho panáčika, zahanbil sa a znova začal piť. Keďže alkohol nikdy nebol príliš lacný, prepil svoj majetok a musel sa presťahovať do skromnejších pomerov mimo mesta. Viac o tejto legendárnej postavičke sa dozviete TU.

Najužší dom

Najužší dom na Slovensku a pravdepodobne aj v Európe stojí na svojom mieste už od 18. storočia. Vznikol vďaka demolácii múrov medzi Michalskou bránou a Michalskou vežou po odstránení bratislavských mestských hradieb.

Mária Terézia vydala rozkaz na zničenie gotických hradieb po skončení nebezpečenstva tureckých vpádov na našom území. Pri Michalskej bráne tak vznikla ulička, v ktorej hliadkovali stráže mesta.

Labyrint

Miesto zo skutočne magickou atmosférou nájdete vo Weitovom lome v mestskej časti Devínska Nová Ves. Lom v minulosti nazývali Devínsky kameňolom a bol súčasťou prvej bratislavskej vápenky. Leží na západnom svahu vrchu Devínska Kobyla.

Práve z najvyšších miest kameňolomu môžeme vidieť labyrint v plnej kráse. Ak pristúpime bližšie, zistíte, že táto jedinečná atrakcia je vytvorená z obyčajných kameňov, ktoré v priebehu rokov obrástli trávou.

Labyrint v Devínskej Novej Vsi je vytvorený ako replika známeho labyrintu z francúzskeho Chartres, ktorý sa nachádza v dlažbe gotickej katedrály.

Článok pokračuje pod videom

Zdroj: YouTube.com

Najstarší most v meste

Väčšina Bratislavčanov si spája bratislavské mosty s pohľadom na Dunaja. Ten najstarší je však výnimkou, vedie totiž ponad suchú priekopu. Kamenný Michalský most vás dovedie k Michalskej bráne, ktorá je jedinou zachovanou bránou stredovekého opevnenia.

V polovici 14. storočia tu vykopali obrannú vodnú priekopu, ktorá mala sťažovať prístup útočníkov k múrom opevnenia a k Michalskej bráne svojou hĺbkou, neschodnými stenami aj šírkou. Pred vonkajšou bránou sa pôvodne nachádzal padací most, ktorý až v 18. storočí v roku 1727 nahradil dnešný pevný most.

Témy, ktoré hýbu Bratislavou

TOP 5 divov Bratislavy
5
Galéria
Foto: Katarína Winklerová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM