KAW Rôzne Správy

RETRO FOTO: Obľúbené kúpalisko Tehelné pole postavili na mieste cintorína

"Tehelko" postavili na začiatku 2. svetovej vojny. Odvtedy Bratislavčanov priťahuje každé leto ako magnet.

Ilustračný obrázok k článku RETRO FOTO: Obľúbené kúpalisko Tehelné pole postavili na mieste cintorína
5
Galéria
Zdroj: TASR

Kúpalisko Tehelné pole, prezývané „tehelko“ je jedno z najkrajších a najznámejších bratislavských kúpalísk s dlhou tradíciou. Postavili ho v začiatkoch 2. svetovej vojny na mieste, ktoré predtým slúžilo ako cintorín pre chudobných.

Magnet plavcov

Komplex kúpaliska s jedným bazénom navrhli architekti Ján Štefanec a Aloiz Daríček. V roku 1940 pribudli na Tehelnom poli hlavná vstupná budova s pokladňami, šatne a terasy. O tri roky neskôr sa kúpalisko rozrástlo o ďalšie dva bazény. Najväčší z nich s vysokými betónovými tribúnami, spĺňal olympijské parametre. Tehelné pole sa rýchlo stalo obľúbeným a vyhľadávaným miestom pre verejnosť i športovcov.

Za socializmu sa tam konali mnohé významné medzinárodné plavecké preteky a vodnopólové podujatia. K prednostiam obľúbeného kúpaliska nepochybne patrila aj 10-metrová skokanská veža pri veľkom bazéne, jediná v Bratislave.

Obľúbená šmykľavka

Tehelné pole sa stalo kultovým letným areálom Bratislavčanov, k nezabudnuteľným zážitkom na tomto kúpalisku patrilo šmýkanie sa na známej strmej červenej šmykľavke pri strednom bazéne.

Po zmene režimu však z Tehelného pola zmizli tribúny aj veža, oklieštili ho aj o rozľahlú trávnatú pláž. V súčasnosti je kúpalisko stále v prevádzke a naďalej patrí k najznámejším a najkrajším bratislavským kúpaliskám. Po menšej rekonštrukcii ponúka svojim návštevníkom tri bazény a tobogan, k dispozícii sú sprchy, šatne, výťah pre imobilných návštevníkov, upravené detské ihrisko aj parkovisko.

Kúpalisko Tehelné pole
6
Galéria
Zdroj: TASR/Jakub Kotian
Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM