KAW Rôzne Správy

FOTO: Štramáci a fešné devy. Lido bolo kedysi magnetom Bratislavčanov

Plávanie a čľapkanie sa v Dunaji priamo v srdci Bratislavy nebolo pred rokmi ničím výnimočným.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Štramáci a fešné devy. Lido bolo kedysi magnetom Bratislavčanov
7
Galéria
Zdroj: TASR

Pred 50 rokmi sa málokto z Bratislavčanov dostal k moru. Lietanie bolo drahé a počet destinácii obmedzený železnou oponou. Ak sa vám nechcelo cestovať dlhé hodiny v autách či autobusoch bez klimatizácie za dovolenkou do Bulharska, mohli ste využiť Lido na Dunaji či ďalšie z kúpalísk hlavného mesta. A nebola to o nič menšia zábava ako pri mori.

Pri Dunaji to žilo!

Pohľad na nábrežie bol celkom iný ako teraz. Kým dnes sa ľudia prechádzajú najmä pred nákupným centrom na ľavej strane rieky, pred rokmi to v lete žilo presne oproti – na petržalskej strane Dunaja.

Začiatky hromadného kúpania sa v Dunaji sa datujú okolo roku 1920, kedy otvorili kúpalisko s názvom Ostende. Lido na petržalskej strane Dunaja potom prekvitalo hlavne v medzivojnovom období. Z centra Bratislavy na Lido premával špeciálny parník.

K štandardu na Lide patrili bazény aj kabínky z dreva. Ľudia, ktorí prišli na pravý breh Dunaja za oddychom, tam našli aj reštauráciu, cukráreň, trafiku, detské korzo, tanečnú sieň či holiča.

Kúpalisko fungovalo do 2. svetovej vojny, no následne došlo v čase protektorátu k odčleneniu Petržalky od Bratislavy a zamedzeniu prístupu Bratislavčanov na Lido. To bolo navyše počas vojny poškodené bombardovaním.

Po vojne sa však na Lido ešte vrátil život. Osvieženie tam hľadali ľudia aj v šesťdesiatych rokoch.

Kúpalisko Lido slúžilo od roku 1928 do roku 1944. Definitívne zaniklo v 80-tych rokoch 20. storočia.

Nové Lido

O obnovu prírodného kúpaliska je veľký záujem na strane športových klubov aj bratislavskej verejnosti. Mesto dalo projektu nového Lida zelenú.

Idea je taká, že smerom od Starého mosta bude mať nová lagúna podobu nábrežného parku, ktorý bude prispôsobený na rekreáciu a od Mosta Apollo bude toto územie prechádzať až do Sovieho lesa s obnoveným Ovsištským ramenom.

Návrh Nového Lida počíta so vznikom lagúny s dĺžkou 400 metrov a šírkou až 40 metrov, ktorá by bola od hlavného toku rieky oddelená. Základným prvkom by bola vodná plocha s príjemným štrkovým brehom.

Aktuálne je už hotová štúdia športovo-rekreačného využitia priestoru bývalého prírodného kúpaliska Lido, medzi Starým mostom a Prístavným mostom. Informoval o tom Martin Mišík z Asociácie bratislavských vodáckych klubov (ABVK) s tým, že bola odovzdaná na magistráte a momentálne sa čaká na potrebné zmeny a doplnky územného plánu.

Mišík spresnil, že štúdia využitia Lida a vytvorenie mestskej pláže na brehu Dunaja vznikla na základe petície, ktorej zámerom bolo podporiť opätovné zveľadenie v minulosti veľmi populárneho bratislavského rekreačného priestoru.

Nové Lido
8
Galéria
Zdroj: magazin.novelido.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM