Rôzne

Lido by vrátilo hlavnému mestu zabudnutú tradíciu, tvrdí M. Vallo

Základným predpokladom realizácie projektu obnovy prírodného kúpaliska Lido je zmena územného plánu hlavného mesta.

Ilustračný obrázok k článku Lido by vrátilo hlavnému mestu zabudnutú tradíciu, tvrdí M. Vallo
6
Galéria
Zdroj: magazin.novelido.sk

Jednou z aktuálnych priorít hlavného mesta je vytvoriť pre Bratislavčanov miesto, ktoré im umožní mať Dunaj na dosah. Nábrežia majú potenciál, ktorý zatiaľ naplno využitý nie je.

Mestská pláž Lido

Obnovenie niekdajšej mestskej pláže Lido je príležitosťou vrátiť tradíciu a jednu z identít mesta, ktorú by navštevovali tisíce obyvateľov aj návštevníkov Bratislavy. V relácii Hlavné mesto na Tablet TV to deklaroval bratislavský primátor Matúš Vallo.

Asociácia bratislavských vodáckych klubov sa na magistrát hlavného mesta so štúdiou prírodného kúpaliska obrátila už v minulých rokoch. „Na to, aby sa mohol urobiť ďalší krok, musí niekto, a to musí byť primátor, iniciovať zmenu územného plánu,“ vysvetlil v marci 2018 prezident Asociácie bratislavských vodáckych klubov (ABVK) Vladimír Mišík.

Základným predpokladom realizácie projektu obnovy prírodného kúpaliska Lido je zmena územného plánu hlavného mesta.

„Bratislava musí pripraviť legislatívnu zmenu v rámci územného plánu na to, aby bolo možné zrealizovať tento projekt,“ potvrdil Vallo.

Hlas vodákov

Ako uviedli bratislavskí vodáci, od mesta dostali v tejto súvislosti súhlasné stanovisko. Podľa Vladimíra Mišíka by sa územnoplánovacie zmeny mohli zrealizovať v horizonte dvoch rokov.

Rovnakú predstavu o realizovateľnosti zmeny územného plánu má aj Andrej Kovarík, splnomocnenec pre zeleň a životné prostredie z bratislavského magistrátu. Ten sa domnieva, že „prvky, ktoré sprístupnia brehy Dunaja formou revitalizácie, sa dajú zrealizovať v priebehu jedného až dvoch rokov“.

Prezident bratislavských vodáckych klubov dodal, že technická realizácia je nenáročná. „Aj čo sa týka financovania, realizácia je nenáročná. Prostriedky do jedného milióna eur by pokryli všetko, čo je potrebné na obnovu prírodného kúpaliska,“ uviedol Mišík na TABLET.TV.

Finančnú nenáročnosť odôvodňuje tým, že v prípade realizácie projektu by primárne išlo o odbagrovanie časti brehu. „Následná úprava okolia by sa mohla realizovať etapovito s výdatnou podporou občianskych združení,“ podotkol Mišík s tým, že na financovanie by sa mohli využiť napríklad aj eurofondy či súkromný investor.

Dočkáme sa kúpaliska na Dunaji?

Projektov, ktoré by sprístupnili brehy Dunaja, je podľa Kovaríka viac. „Zastrešujeme ich v rámci komplexného projektu Bratislavský dunajský park, na ktorom sa podieľali špičkoví odborníci z rôznych odvetví ochrany prírody, biológie, vodohospodárstva, vodných športov, ako aj z oblasti architektúry a urbanizmu. V rámci tohto projektu by sme radi pristúpili k obnove brehov všade tam, kde to je možné,“ ozrejmil Kovarík.

„Chceme vstúpiť do územia, spriechodniť brehy Dunaja, aby ľudia vedeli prejsť popri brehu aj na tých miestach, kde to dnes zatiaľ možné nie je,“ spresnil.

O obnovu prírodného kúpaliska Lido je podľa Martina Mišíka, inžiniera pre vodné stavby, veľký záujem aj na strane bratislavskej verejnosti.

„Voľakedy populárna pláž Lido zanikla koncom 70. rokov, pričom toto územie patrilo v tom čase k najnavštevo­vanejším v hlavnom meste. Je načase pláž obnoviť. Z pohľadu riečneho inžinierstva sú na to vhodné podmienky. Nič nebráni tomu, aby tu bol vstup ľudí k vode,“ konštatoval.

„Idea je taká, že smerom od Starého mosta bude mať nová lagúna podobu nábrežného parku, ktorý bude prispôsobený na rekreáciu a od Mosta Apollo bude toto územie prechádzať až do Sovieho lesa s obnoveným Ovsištským ramenom,“ naznačil.

400 metrová lagúna

Návrh pritom počíta so vznikom lagúny s dĺžkou 400 metrov a šírkou až 40 metrov, ktorá by bola od hlavného toku rieky oddelená. Podľa Martina Mišíka je základným prvkom vodná plocha s príjemným štrkovým brehom. Ako ďalej uviedol, slúžiť by mala predovšetkým na kúpanie a iné vodné športy.

Lagúna Lido existovala na brehu Dunaja niekoľko desaťročí. Koncom 70. rokov minulého storočia zanikla po tom, čo vzniklo kamenné opevnenie a miesta na vykladanie a skladovanie štrku.

Nové Lido
8
Galéria
Zdroj: magazin.novelido.sk

Ak chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Bratislavy a okolia, sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM