Rôzne Recept na dnes

Redakcia radí: Ochutnajte zapečený fenikel a baklažán

Ak radi experimentujete s vegetariánskymi výrobkami, hľadáte niečo bio, zdravé a zaujímavé zároveň, potom by ste tento recept nemali obísť.

Ilustračný obrázok k článku Redakcia radí: Ochutnajte zapečený fenikel a baklažán
4
Galéria
Zdroj: Nin.sk

Zapečený fenikel a baklažán je ľahké jedlo, ideálne medzi predvianočnými prejedačkami. Navyše je aj zdravé. Fenikel je účinným detoxikantom, antioxidantom a má protizápalové účinky. Prispieva k zdraviu ciev a črevného traktu. Popritom podporuje trávenie, odstraňuje zápach z úst, je bohatým zdrojom vitamínu C a jeho konzumáciou sa znižuje aj hladina cholesterolu v krvi.

INGREDIENCIE

2 veľké fenikle

2 baklažány

4–5 lyžíc slnečnicového oleja

1 cibuľa

4 strúčiky cesnaku

za hrsť vykôstkovaných čiernych olív

za hrsť kapár

údené tofu

sójový krém na varenie

50 ml červeného vína

4 lyžice zeleninového vývaru

1,5 lyžice trstinového cukru

soľ

čerstvo namleté čierne korenie

6 lyžíc pšena

2 biele jogurty

nátierka paradajka-bazalka

nátierka paprikou a čili

čerstvé bylinky

sezam (môže byť lúpaný aj nelúpaný)

Zdroj: internet

POSTUP

Prekrojíme fenikle na polovičky a vyrežeme tvrdé buľvy tak, aby nám ostali pekné vaničky, ktoré neskôr budeme plniť. Fenikle poriadne poumývame a pripravíme na blanšírovanie – necháme zovrieť osolenú vodu, vložíme fenikle a necháme 5 minúť variť. Zatiaľ nachystáme ďalší hrniec s ľadovou vodou, kde po piatich minútach schladíme fenikle. Baklažány prerežeme na polovicu a vnútro vydlabeme lyžičkou. Pripravíme si plnku.

Nasekáme feniklovú vňať a vydlabané časti baklažánu a feniklu, ktoré nie sú tvrdé no oddelili sa s buľvami, ktoré sme vyrezali z feniklov. Nasekáme na drobno cibuľu aj cesnak. Na drobno tiež nakrájame olivy a kapary. Dve lyžice oleja rozohrejeme na panvici a do zlatista na ňom upražíme cibuľu s cesnakom. Pridáme olivy s kaparami a pokrájaným zvyšným feniklom a baklažánom a spolu podusíme približne 3 minúty. Rozohrejeme si rúru na teplovzdušný ohrev a 180 stupňov.

Tofu usušené v papierových obrúskoch nakrájame na malé kocky. Do zmesi na panvici prilejeme zvyšný olej a prisypeme tofu. Opäť chvíľku smažíme na panvici. Pridáme sójový krém a zmes poriadne premiešame. Povrch posypeme cukrom a necháme jemne skaramelizovať. Potom pridáme víno a vývar, stíšime teplotu a necháme tekutiny vypariť (cca 5 minút). Zatiaľ si vytiahneme z vody fenikel a necháme odkvapkať.

Jeden jogurt premiešame s jednou nátierkou a druhý s druhou. Do zmesi na panvici pridáme pšeno, soľ, korenie, poriadne všetko premiešame a rozdelíme na dve časti. K jednej pridáme jogurtovo-paradajkovo-bazalkovú plnku a k druhej paprikovo-čili plnku. Naplníme zmesou fenikle a baklažány. Pridáme čerstvé bylinky, posypeme sezamom a necháme v rúre piecť 20 minút pri 180 stupňoch (teplovzdušný ohrev). Podávame ešte horúce.

Viac tipov na chutné recepty nájdete na www.nin.sk

Recept - zapečený fenikel a baklažán
4
Galéria
Zdroj: Nin.sk
Zdroj: Nin.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM