Redakcia radí: Na raňajky sa podáva pšenová kaša s lesným ovocím
Vôňa čerstvých raňajok a pšenová kaša s vanilkovo-škoricovou arómou je skvelou voľbou, ktorá naštartuje lepšie ako káva. Nie len vďaka vôni, ale aj zloženiu.
Pšeno. Vyrába sa z prosa (ide o jadro – vnútro prosa) a svojou nutričnou hodnotou sa vyrovná ovseným vločkám. Je významným zdrojom vitamínov B a železa, je ľahko stráviteľné, prečisťuje organizmus a veľkou výhodou je, že neobsahuje lepok a teda je vhodné aj pre celiatikov.
Chutná kaša
Ak varíme pšeno v celku (celé guľôčky pšena), najlepšie je vysypať ho do sita a preliať na striedačku s horúcou a studenou vodou (aspoň trikrát). Na jeden pohár pšena potrebujeme 2,5 pohára mlieka alebo vody.
Pre 2 osoby stačí 1/2 alebo jedna menšia šálka (pohár) pšena. Pri varení celého pšena je najlepšie ho ihneď po uvarení prikryť a nechať 10 minút oddychovať, zostane tak vláčnejšie a nadýchanejšie. Celé pšeno varíme približne 20 minút. Môžeme si však z neho pripraviť aj chutnú kašu podobnú kaši z mletých ovsených vločiek. Ako na to, sa dozviete v nasledujúcom recepte.
INGREDIENCIE
1/2 šálky pomletého pšena
1,5 polievkovej lyžice oleja z vlašských orechov
1 lyžička škorice (alebo kardamonu)
1 šálka mandľového mlieka
1 šálka filtrovanej vody
štipka himalájskej soli
1 lyžička vanilky bourbon 1 vanilkový struk
1 lyžička chia
pár plátkov bezlaktózového masla
1,2 šálky mix ovocia
sušené kvety (dobrovoľné)
POSTUP
Pšeno pomelieme/rozmixujeme vo výkonnom mixéri. V hrnci si rozohrejeme olej, pridáme škoricu, rozmiešame a povaríme asi 30 sekúnd. Pridáme mandľové mlieko, vodu a pomiešame. Necháme zovrieť, stiahneme teplotu na strednú, pridáme pšeno spolu so štipkou soli a neprestávame miešať, pokým zmes nezačne hustnúť.
Následne pridáme chia, vanilku bourbon, vyškrabkaný vanilkový struk a kašu poriadne rozmiešame. Odstavíme zo sporáka, naservírujeme do misky, na vrch položíme pár plátkov masla (môžeme ešte poliať trochou mlieka) a podávame s lesným ovocím (rozmrazeným alebo aj zmrazeným). Ak dáme trochu ovocia pod horúcu kašu, pustí do nej príjemnú osviežujúcu šťavu.
Na ozdobu boli v recepte použité aj sušené jedlé kvety.
Viac tipov na chutné recepty nájdete na www.nin.sk