Redakcia radí: Hamburger zažíva boom aj v Bratislave, spravte si svoj vlastný doma
Tento zaujímavý burger obsahuje namiesto mäsa syr Halloumi. Ide o stredne tvrdý slaný syr, ktorý pochádza z Cypru.
Čas prípravy 30 minút, 2 porcie
INGREDIENCIE
2 sezamové žemle na hamburger
250 g syru Halloumi
2 kolieska veľkej červenej cibule
2 kolieska veľkej paradajky
2 kolieska baklažánu (príp. 4 tenšie)
4 kolieska zeleného menšieho jablka
Čerstvá mäta
Poľníček
Marináda
1 lyžička curry
1 lyžička kurkumy
3 lyžice olivového oleja
Soľ
Čierne korenie
Omáčka
3 lyžice horčice
1 lyžica medu
1/4 lyžice jemného krupicového cukru
2 lyžice olivového oleja
Štipka soli
Čerstvo namleté farebné korenie
Processed with VSCOcam with lv01 preset
POSTUP
Rúru rozohrejeme na 180 stupňov. Do uzatvárateľného vrecka vysypeme curry, kurkumu, čierne korenie, soľ, olivový olej. Poriadne premiešame a do marinády vložíme aj syr halloumi prerezaný na dve časti (pozdĺžne, aby sme dostali dva dostatočne veľké syry do žemle). Necháme marinovať v chladničke 20 minút.
Na požadované množstvo si zatiaľ na kolieska nakrájame cibuľu, paradajku, baklažán a jablko. Rozpálime si olej na panvici a opečieme baklažán spolu s jablkom. Tiež pridáme trošku soli, korenia príp. veľmi malé množstvo chilli.
V malej miske zmiešame horčicu, med, cukor, olej, soľ a korenie a metličkou vymiešame do hladkej omáčky. Premyjeme a usušíme kuchynskými utierkami poľníček aj mätu. Vytiahneme syr a na tej istej panvici kde sme opekali baklažán s jablkom ho opečieme z každej strany dohneda. Zatiaľ prerežeme žemle na polovičky a vložíme ich do rúry zapiecť. Sledujeme, aby žemle nezhoreli, trvá to len malú chvíľku!
Keď sú syr aj žemle pripravené, na spodnú časť uložíme poľníček, syr, baklažán, jablko, paradajku, cibuľu, mätu, polejeme omáčkou a zakryjeme vrchnou časťou žemle. Prepichneme špajdľou, aby sa nám burger nerozchádzal a ihneď podávame.