Rôzne Recept na dnes

Redakcia radí: Doprajte svojmu telu niečo zdravé, farebné a netradičné

Po sviatočných prejedačkách by si naše žalúdky zaslúžili niečo zdravé. S ingredienciami prospešnými pre našu pečeň, žalúdok aj črevá.

Ilustračný obrázok k článku Redakcia radí: Doprajte svojmu telu niečo zdravé, farebné a netradičné
3
Galéria
Zdroj: Nin.sk

Čakanka šalátová červená. Čakanka červená ma horkastú chuť, ktorú správnym nakombinovaním dokážeme v jedle potlačiť. Oplatí sa ju pridať do šalátu pre jej detoxikačné účinky. Zelenina čistí našu črevnú sliznicu, zlepšuje činnosť pečene, žlčníka, a tiež pankreasu. Obsahuje veľa vlákniny a inulínu, vďaka čomu zlepšuje priechodnosť čriev, znižuje cholesterol a brzdí ukladanie tukov.

Brusnice. Sú známe najmä vďaka svojim pozitívnym účinkom na zdravie močových ciest. Čerstvé brusnice majú viacero pozitívnych účinkov pre naše telo. Sú vhodné napríklad aj pri chrípke, črevných problémoch a vďaka vysokému podielu protihnilobných látok fungujú výborne aj ako antioxidant. Obsahujú najmä vitamín C a E, kyselinu citrónovú, jablčnú, benzoovú a šťaveľovú, z minerálnych látok je to najmä draslík. Ich trpkejšia chuť sa v šaláte stratí.

Zdroj: Nin.sk

INGREDIENCIE

1 menšia hlavička červenej kapusty

1 menšia hlavička červenej čakanky

za hrsť čerstvého koriandru

1 šálka čerstvých brusníc

vanička hráškových výhonkov

1 biely grécky jogurt

soľ, čerstvo namleté farebné korenie

lyžica bieleho vínneho octu

šťava z polovice citróna

5 baby cuketiek

POSTUP

Rúru predhrejeme na 180 stupňov a zapneme gril. Umyté cuketky vysušíme a nakrájame na tenké pásiky. Dáme piecť na mriežku do vyhriatej rúry a pečieme pokým cuketky nezostanú chrumkavé.

Kapustu nastrúhame alebo nakrájame najemno, čakanku nakrájame na úzke pásiky, koriander nasekáme. Všetko zmiešame vo veľkej mise, pridáme umyté a vysušené hráškové výhonky a celé brusnice, jogurt, ocot, citrón a poriadne premiešame. Dochutíme soľou a korením, na vrch položíme ugrilované cuketky.

Podávame s čerstvým pečivom alebo ako prílohu k mäsu.

Viac tipov na chutné recepty nájdete na www.nin.sk

Pestrý šalát
3
Galéria
Zdroj: Nin.sk
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM