Správy Samospráva

Realizácia športparku JAMA sa konečne začala. Dokončený by mal byť do leta

Po dlhých mesiacoch sme sa konečne dočkali. Na mieste bývalého cyklistického štadióna začala výstavba nového verejného parku.

Ilustračný obrázok k článku Realizácia športparku JAMA sa konečne začala. Dokončený by mal byť do leta
11
Galéria

Realizácia nového voľnočasového areálu JAMA na mieste bývalého cykloštadióna mala začať už na jeseň 2015. Priestor odvtedy len pustol a zarastal burinou. Dnes to však už neplatí.

Práce v plnom prúde

V týchto dňoch môžete v lokalite Tehelné pole medzi Národným tenisovým centrom, zimným štadiónom a kúpaliskom badať čulý stavebný ruch, ktorý nasvedčuje tomu, že Bratislavčania sa už onedlho dočkajú nového verejného parku.

Štart projektu sa oneskoril v dôsledku dlhého posudzovania, vybavovania finančného grantu z tzv. Nórskych fondov, ale aj odvolaní časti verejnosti. V súčasnosti sa výstavba už naplno rozbehla a podľa starostu mestskej časti Nové Mesto Rudolfa Kusého by park mal byť hotový do začiatku leta. Realizátorom projektu je spoločnosť Omoss.

Aktívna aj oddychová zóna

Budúci park bude najväčším verejným priestorom, aký sa za posledné roky v Bratislave vybudoval. Bude spojením športu, rekreácie, voľnočasových aktivít a zelene. „Park bude rozdelený do dvoch zón. Hornú „aktívnu“ zónu budú charakterizovať vyhliadkové móla, športové plochy ako multifunkčné ihrisko, tenisové kurty, fitness stroje, parkúrové zostavy, pingpongové stoly a mestská zeleň,“ píše na stránkach Nového Mesta.

V dolnej „relaxačnej“ zóne bude jazierko, zeleň, prírodný amfiteáter a priestory na oddych. Priaznivci aktívneho oddychu nájdu v parku bežeckú a športovú dráhu.

Jedinečný projekt

Projekt športparku JAMA je súčasťou opatrení zameraných na adaptáciu mestského prostredia na zmenu klímy. Dažďová voda zo spevnených ako aj zo zelených plôch sa bude zbierať systémom drenážnych trubiek do novovybudovaného umelého jazera.

Spôsob, akým bude park hospodáriť s vodou, je v rámci Slovenska jedinečný. „Jazero bude mať estetickú, klimatickú a vodozádržnú funkciu a bude zdrojom parkovej závlahy. Efektívna sieť žľabov, vsakov a drenážnych potrubí umožní odvádzanie dažďovej vody aj pri väčších prívalových dažďoch,“ uvádza sa v návrhu areálu JAMA.

Začiatok výstavby športparku JAMA
11
Galéria
Zdroj: asb.sk
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM