Eva Sládková Kultúra Rôzne Správy

Puto staré 455 rokov: Bratislavu a Florenciu spája viac, ako by ste čakali

Radnica vo Florencii skrýva jedno z najstarších vyobrazení Bratislavy. Nádherné maliarske dielo sprevádza romantický príbeh.

Ilustračný obrázok k článku Puto staré 455 rokov: Bratislavu a Florenciu spája viac, ako by ste čakali
5
Galéria
Zdroj: Margaréta Musilová

Takmer 20 rokov trvalo, kým sa nám tento umeleckých skvost odhalil v celej kráse. Odborníci ho objavili vlastne len náhodou, pustili sa do jeho záchrany a napísali o ňom knihu, ktorá vyšla len nedávno.

„Keď som bola v roku 2004 po rokoch opäť vo Florencii zbadala som na nádvorí florentskej radnice, známej ako Palazzo Vecchio, túto vedutu. Málokto o nej vie. Pod názvom Possonia je tam vyobrazená starobylá Bratislava,“ vraví archeologička a spoluautorka knihy Veduta Bratislavy vo Florencii – skrytý príbeh Margaréta Musilová. “Po objave predbránia Rybárskej brány v roku 2001, som sa na vedutu pozerala zrazu inými očami. Videla som celkom jasne gotické vežičky Rybárskej brány. Napokon sa nám podarilo motivovať florentské autority aby túto vedutu prioritne zreštaurovali," dodáva.

Romantika

A ako sa Bratislava dostala na steny radnice vo Florencii? Boli to časy najväčšej slávy Bratislavy, ktorá bolo vtedy hlavným a najmä korunovačným mestom Habsburskej monarchie. „Jana Habsburská si v roku 1565 zobrala Františka Mediciho. Jej svokor Cosimo Medici jej chcel urobiť radosť, aby mala niečo, čo jej bude pripomínať vlasť. Zohnal najlepších maliarov tej doby, ktorí zobrazili 15 miest rakúskej monarchie, medzi nimi aj Bratislavu,“ vysvetľuje Margaréta Musilová.

Stará Vydrica a iné

Keďže dnešná Bratislava už ani zďaleka nevyzerá tak ako kedysi, jej niekdajšiu podobu si môžeme pripomenúť aspoň vo Florencii. „Je tam krásne vidieť Rybársku bránu, Vodnú vežu, domy na Vydrici a mnoho ďalšieho,“ dodáva archeologička, ktorá spolu s kolegyňou Ivanou Kvetánovou napísala knihu o tejto vzácnej vedute. Keďže cestovať sa zatiaľ veľmi nedá, skrytý príbeh môžeme spoznať aspoň prostredníctvom knižky.

Na začiatku bol objav Rybárskej brány v Bratislave a dnes máme nielenže nádherne zreštaurovanú vedutu vo Florencii, ale aj knihu, ktorú iniciovala Ivana Kvetánová žijúca v Ríme. Verím, že prispejú k hrdosti na naše dejiny,“ uzatvára Margaréta Musilová.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM