ts Rôzne

Psičkári, buďte opatrní! V Rači ktosi rozhadzuje slaninu s ostrým drôtom

Nie všetci sme milovníkmi psíkov, no dať to najavo takto kruto je až príliš... Niekomu psíkovia vadia až natoľko, že sa rozhodol ublížiť im naozaj ohavne.

Ilustračný obrázok k článku Psičkári, buďte opatrní! V Rači ktosi rozhadzuje slaninu s ostrým drôtom
4
Galéria

Milovníkov štvornohých chlpáčov je stále viac, no s nimi narastá aj počet neprajníkov. Vyjsť si na prechádzku so psíkom bez toho, aby sme museli sledovať, čo všetko ovonia a či sa rozhodne niečo „voňavé“ aj zjesť, je nemožné.

Krutí traviči

V Bratislave sme si už, žiaľ, zvykli na spôsoby krutých travičov, ktorým vadia psíkovia a neporiadny psičkári. Minulý rok doplatilo na svoj mlsný jazýček a krutosť travičov viacero psíkov z Petržalky, Ružinova či Karlovej Vsi. Inak tomu nebude zrejme ani tento rok.

V meste, tentoraz v Rači, opäť vyčíňa neznámy šialenec, ktorý rozhadzuje slaninu prešpikovanú ostrým drôtom práve na miestach, kde je najväčší pohyb psíkov. „Račania, pozor!!! Dnes, 13. 6. 2017, cca 19:00 hod., sídlisko Záhumenice, cestička pod záhradami z ulice Pri vinohradoch. Slaninka by psíkovi chutila, ten drôt už menej. A dotyčnému hajzlovi nech do hrobu spodná voda udrie!“ varuje na sociálnej sieti Karol.

Ak psík zožerie otrávenú granulku či párok, slaninu s ostrým drôtom či iné nástrahy, môže to mať pre jeho zdravie až fatálne následky. Nehovoriac o tom, že nebezpečná pamlska sa môže dostať aj do rúk dieťaťa. „Ak by, nedajbože, psík takúto pamlsku prehltol, drôt by sa mu mohol zaseknúť v pažeráku alebo v čreve a spôsobil by krvácanie do pľúc alebo brušnej dutiny. Týmto by mohlo dôjsť k rýchlemu úhynu zadusením, vykrvácaním alebo otravou krvi,“ pre Bratislava24.sk opísali hroziace následky veterinári z kliniky Primavet.

Pozor na travičov!

To, že psík niečo zjedol, si niekedy ani nemusíte všimnúť. Ak by sa vám po prechádzke zdalo jeho správanie podozrivé (psík má triašku, zvracia, kňučí, neje, atď.), určite okamžite vyhľadajte veterinárnu pomoc. Ako prevenciu odporúčajú venčiť psíky s náhubkom alebo ich naučiť zobrať si pamlsok len na povel majiteľa.

Obľúbenými prostriedkami travičov sú aj jedy na potkany, otrávené párky či žiletky v párkoch, otrávené granulky či iné prešpekulované výmysly, ktorými sa chcú psíkov zbaviť. Buďte preto opatrní a psíka majte pri prechádzke stále na očiach. Majme tiež na pamäti svoje povinnosti a kôpky po svojich psíkoch nezabúdajme odpratávať. Práve „zabudnuté“ exkrementy sú pravdepodobne podnetom pre travičov, prečo ubližujú našim štvornohým kamarátom.

Trestný čin

V prípade, že sa váš psík stane obeťou traviča, obráťte sa na príslušný útvar Policajného zboru, ktorý sa bude prijatým oznámením zaoberať. „Vo prípade traviča psov sa osoba môže svojim konaním dopustiť priestupku na úseku ochrany životného prostredia podľa zákona o priestupkoch, resp. trestného činu týrania zvierat podľa Trestného zákona, prípadne trestného činu poškodzovania cudzej veci. Výška sankcie v prípade priestupku a trestná sadzba v prípade trestného činu sa posudzuje individuálne, v závislosti od konkrétnych okolností každého prípadu,“ povedala pre Bratislava24.sk Lucia Mihalíková, hovorkyňa KR PZ v Bratislave.

K dnešnému dňu však polícia neeviduje žiadne oznámenie týkajúce sa podozrenia z pokusu otravy psov.

Foto: Facebook – Karol Bihari

Veterinár
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM