Rôzne Správy

Projekt SmartParking môže vyriešiť problém s parkovaním aj v Bratislave

Systém inteligentného parkovania je zatiaľ navrhnutý ako webová aplikácia, takže je možné ju využívať pohodlne z domova i z automobilu.

Ilustračný obrázok k článku Projekt SmartParking môže vyriešiť problém s parkovaním aj v Bratislave
14
Galéria
Zdroj: Rozumné parkovanie

Študenti Slovenskej technickej univerzity (STU) v Bratislave navrhli projekt SmartParking, ktorý môže vyriešiť problém s parkovaním vo väčších mestách. Projekt už začali testovať v Žiari nad Hronom, vyskúšajú ho aj v Šali. Informovala o tom manažérka pre komunikáciu STU Andrea Settey Hajdúchová.

Bezdrôtové senzory

„Študujeme v Bratislave, takže dopravné zápchy a nervóznych šoférov dôverne poznáme. Naše skúsenosti a dáta, ktoré sme našli, potvrdzujú, že väčšinu dopravných zápch v meste spôsobujú šoféri hľadajúci parkovacie miesta. Zbytočné "krúženie“ po uliciach má za následok aj vyššie množstvo spotrebovaného paliva, a teda viac emisií," vysvetlil Stanislav Vnenčák, jeden z členov tímu študentov Fakulty informatiky a informačných technológií STU. Tím ôsmich študentov riešil projekt v rámci predmetu tímové projekty.

„Dnes sa na parkoviskách stretávame s monitorovaním voľných miest prostredníctvom kamier či v prípade garáži so senzormi nad parkovacími miestami. Kamera však nedokáže zmonitorovať parkovacie miesta napríklad na dlhšej ulici, má problém s prekážkami ako stromy či múry, nevidí za roh, a navyše je pomerne drahým riešením,“ poznamenal Martin Hoang z tímu.

Pomôže aplikácia

Na projekte študenti spolupracujú s tímom z Fakulty elektrotechniky a informatiky STU, ktorý vyvinul špeciálne pre projekt bezdrôtové senzory. Tie sa ľahko inštalujú na vozovku, majú široký dosah a bez nabíjania vydržia sedem rokov.

Bonusom je i aplikácia, ktorá prináša informácie na jednej strane šoférom a na druhej strane mestám. Šoférom umožní rýchlo nájsť parkovacie miesto. Mestám zase zbierať a vyhodnocovať štatistiky o obsadenosti parkovacích miest v jednotlivých zónach.

„Systém inteligentného parkovania je zatiaľ navrhnutý ako webová aplikácia, takže je možné ju využívať pohodlne z domova i z automobilu. Pripravujeme však i mobilnú aplikáciu,“ uzavrel ďalší člen tímu Samuel Púčať.

Parkovanie v Petržalke
14
Galéria
Zdroj: Rozumné parkovanie
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM