Rôzne

Prírodný zázrak plný céčka: Viete, kam sa v Bratislave vybrať na šípky?

O povzbudzujúcich účinkoch šípovej ruže vedeli už starovekí liečitelia. Prírodný zázrak plný céčka konzumujeme v najrôznejších podobách dodnes.

Ilustračný obrázok k článku Prírodný zázrak plný céčka: Viete, kam sa v Bratislave vybrať na šípky?
5
Galéria
Zdroj: TASR

Šípková ruža bola obľúbená už v Starovekom Grécku či Ríme. Jej kvety boli symbolom lásky, túžby, nežnosti a mladosti.

Vitamínový zázrak

O povzbudzujúcich účinkoch šípovej ruže vedeli už starovekí liečitelia. Kým Gréci a Rimania si okvetné lístky radi sypali napríklad aj do kúpeľov, v našom ľudovom liečiteľstve slúžili ako preháňadlo. Využitie si, samozrejme, našli aj ostatné časti rastliny. Z kvetov sa napríklad získaval ružový olej, ktorý sa sa používal pri výrobe kozmetiky.

Šípkam sa kedysi pripisovali aj magické vlastnosti. Náhrdelníky z plodov šípkovej ruže mali priťahovať milovanú osobu a chránili pred zlými silami.

Azda najväčšia pozornosť sa aj dnes venuje plodom šípky. Prírodný zázrak bohatý na vitamín C, B1, B2, K a P radi konzumujeme čerstvý aj sušený. Plody šípky sú bohaté aj na pektíny, triesloviny, kyselinu nikotínovú, organické kyseliny, minerálne látky, draslík, vápnik a silice. Malé červené plody predstavujú prevenciu pred infekčnými chorobami, posilňujú prirodzenú obranyschopnosť organizmu, zbavujú únavy a prečisťujú močové cesty. Pomáhajú pri vstrebávaní železa v organizme a ochraňujú pred zápalmi a poškodením zraku. Sú zdrojom energie, ktorú na jeseň potrebujeme, sú účinné pri chudokrvnosti, majú antioxidačné vlastnosti, spomaľujú starnutie a dokonca pôsobia protirakovinovo.

Kde hľadať

Tento dokonalý prírodný liek nachádzame najčastejšie pri lesných cestách, pod lesmi či na lúkach, darí sa im aj v záhradkách. Dozrievajú v septembri, čiže práve v týchto dňoch je ideálny čas na ich zber. Zbierať môžete do začiatku novembra. Ak máte šípok viac, ako ste schopní skonzumovať, môžete si ich nechať vysušiť na čaj alebo si z nich vyrobiť džem, kompót, med či sirup.

Ak si chcete vyrobiť džem, odporúčame počkať so zberom po prvých mrazoch. Šípky majú potom lahodnejšiu a výraznejšiu chuť. Ale pozor! Opakovaný alebo silnejší mráz šípky znehodnotí.

Šípky si môžete nazbierať aj v Bratislave. Lokality na ich zber nájdete na Ovocnej mape.

Šípky
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM