Rôzne

Bratislava rozkvitla bazou. Viete, kde si ju môžete natrhať?

Čierna baza je jedným zo zázrakov prírody s liečivými účinkami. Gazdinky ju rady používajú aj v kuchyni či na skrášľovacie kúry.

Ilustračný obrázok k článku Bratislava rozkvitla bazou. Viete, kde si ju môžete natrhať?
5
Galéria
Zdroj: TASR

Nie nadarmo sa čiernej baze ľudovo nadáva pánbožkova apatieka. Liečivé účinky rastliny poznali už v starom Ríme, Grécku aj Egypte, kde kvety bazy používali napríklad na liečbu popálenín alebo ako univerzálnu medicínu.

Posvätná rastlina

Starí Germáni považovali čiernu bazu za posvätnú, preto kvitla na každom sedliackom dvore. Hippokrates ju zase označil za dary zdravia matky prírody so všetkými jej časťami a už vtedy odporúčal užívať jej kvety pri horúčke a prechladnutiach.

Baze sa kedysi pripisovali dokonca aj nadprirodzené účinky. Ľudia verili, že ich ochráni pred bleskami a ohňom, preto ju vysádzali v blízkosti domov a stodôl.

Liečivá sila bazy

Kvety bazy majú rôznorodé využitie. Keďže obsahuje vitamíny C a B, pôsobí ako antioxidant a spomaľuje proces starnutia buniek.

Liečivé účinky rastliny si môžeme užívať až dvakrát do roka. Najskôr na jar, kedy v máji zakvitá žltobielymi voňavými kvietkami, potom na jeseň, keď sa na kríku začnú objavovať zázračné čierne plody.

Baza je výborný pomocníkom v boji proti prechladnutiu. Stimuluje potenie, podporuje vykašliavanie, zbavuje telo toxínov a zvyšuje obranyschopnosť.

Liek aj pochúťka

Ak máte problémy s akné, vyskúšajte zmiešať bazový kvet s kvetom lipy a rumančeka v rovnakom pomere, zalejte horúcou vodou a kašovitú zmes naneste na tvár ako pleťovú masku. Nechajte pôsobiť 20 minút, potom tvár umyte vlažnou vodou a ošetrite polomastným krémom. A ak ste strávili priveľa času na prudkom slnku, uvarte si čaj z bazových kvetov. Vlažný má upokojujúce účinky na pokožku spálenú od slnka.

Z bazy sa dajú pripraviť aj rôzne chutné špeciality. Jednou takou je aj domáci bazový sirup, no vyrába sa z nej napríklad aj šumivý nápoj, med, víno či chutné koláče.

Hoci je baza jedným z mnohých zázrakov prírody s liečivými účinkami, s konzumáciou to radšej nepreháňajte. Vo väčších dávkach sú rastlina aj jej plody jedovaté! Konzumácia bazy sa tiež neodporúča pri tehotenstve a dojčení.

Kde hľadať?

V našich končinách rastie baza na viacerých miestach. V Bratislave ju nájdete v širokom spektre krovinatých porastov popri lesoch, pod hradom Devín, v okolí petržalského Draždiaku aj popri rieke Dunaj.

Alebo si kliknite na Mapu ovocných stromov a zistite, kde vo vašom okolí zázračný krík rastie.

Na kvety bazy je najlepšie vybrať sa za suchého počasia. Môžete ich zbierať od mája do júla, akonáhle začnú nadobúdať svoj tvar. Plody zbierame v mesiacoch august – september, tesne pred dozretím.

Zber bazy pri cestných komunikáciách vzhľadom na každodenné plyny z výfukov áut neodporúčame!

zdroj: byliny.sk, zahrada.sk

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM