KAW Rôzne

Zaujímavý projekt: Mapa ovocných stromov odhaľuje zelenú stránku Bratislavy

Karlovu Ves, Nové Mesto či Raču pokrývali vinohrady, v Petržalke rástli marhule, Dúbravka sa pýšila čerešňovými sadmi. Čo z bujných sadov zostalo?

Ilustračný obrázok k článku Zaujímavý projekt: Mapa ovocných stromov odhaľuje zelenú stránku Bratislavy
Zdroj: ephoto.sk

Petržalské lesy a háje sú plné medvedieho cesnaku, v Ružinove vládne baza a pagaštan, v Dúbravke nájdete čerešne, v Karlovej Vsi zas jablone, slivky a ringloty. Vrakuňa sa môže popýšiť najväčším výskytom orechových stromov.

Ovocná mapa

Ak patríte k milovníkom prírody, alebo vás len tak zo zvedavosti zaujíma, aké ovocné stromy rastú vo vašom okolí, určite navštívte stránku fruitmap.sk. Na interaktívnej mape sa veľmi ľahlo zorientujete. Jednotlivé druhy stromov sú vyznačené odlišnou farbou.

Hlavnou myšlienkou projektu bolo vytvorenie akejsi novej topografickej vrstvy na mapách miest, ktorá by urbanizované prostredie prezentovala z netradičného pohľadu.

„Cieľom projektu fruitmap.sk je mapovať rôzne druhy ovocných stromov, ktoré sa v mestách nachádzajú. Pomocou interaktívnej mapy a jednoduchého vyhľadávania umožňuje zobraziť užívateľovi zmapované ovocné stromy v danej lokalite,“ približujú tvorcovia stránky.

Čítajte aj: Výrubu stromov sa často nedá zabrániť

Pridajte strom aj vy

Na webovej stránke projektu nájdete mapu s doteraz zaznačenými lokalitami. Ak by ste chceli prispieť stromom, ktorý ste objavili a na stránke ešte nie je vyznačený, môžete to urobiť jednoduchým spôsobom.

Zásluhou niekoľkých desiatok ľudí sa mapa neustále rozširuje. Prvé zmapované lokality sa nachádzali na území stredného Slovenska. Nasledovalo hlavné mesto Bratislava a aj niekoľko lokalít z Českej republiky.

„Návštevníkov stránky chceme poprosiť, aby na mapu doplnili aj tie ovocné stromy, ktoré ešte nie sú zaznačené, a zároveň im takúto aktivitu čo najviac zjednodušiť. Nové lokality môžu pridávať jednoduchým vyznačením na mape, alebo aj nahraním fotografií s GPS metadátami,“ povzbudzujú tvorcovia zaujímavého projektu.

Čítajte aj: Možno ani neviete, že vo vašom okolí rastie chránený strom. V Bratislave sú ich desiatky

Ovocné stromy
7
Galéria
Foto: Karol Srnec / Zdroj: ephoto.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM