Michaela Katonová Samospráva

Primátor Ivo Nesrovnal po roku vo funkcii: „Verím, že z Bratislavy môžu vychádzať aj dobré správy“

Starý Most, Dúbravská radiála, PKO či revitalizácia Dunajského nábrežia, to je zlomok z toho, čo primátor Ivo Nesrovnal riešil v roku 2015. V súčasnosti má za sebou rok vo funkcii. Ako hodnotí svoje doterajšie pôsobenie v úrade?

Ilustračný obrázok k článku Primátor Ivo Nesrovnal po roku vo funkcii: „Verím, že z Bratislavy môžu vychádzať aj dobré správy“
Zdroj: TASR

Ivo Nesrovnal bilancoval rok vo funkcii primátora. Podľa jeho slov sa snaží vidieť pohár skôr poloplný, ako poloprázdny. Snahou bolo stabilizovať mestské financie, no zároveň plniť sľúbený program. Čo sa podarilo dosiahnuť v oblasti strategických projektov?

Starý most

Bratislavská samospráva v roku 2013 pristúpila k uskutočneniu jedného zo strategických dopravných projektov, ktorého realizácia so sebou niesla niekoľko komplikácií a následných predlžovaní termínov. Najočakávanejší dopravný projekt sa podarilo dokončiť do 15. decembra 2015.

„Robili sme všetko preto, aby sa celý projekt stihol načas dokončiť. Bratislavčania boli frustrovaní, že sa nič nedialo a tak sme do toho nastúpili veľmi energicky. “

„Výsledok je na stole. Starý most je dokončený,“ povedal dnes Ivo Nesrovnal. Pripomenul, že kým sa budú môcť obyvatelia odviezť električkou do Petržalky, najprv musia prebehnúť potrebné kolaudácie. Hovorkyňa Magistrátu, Ivana Skokanová uviedla, že kolaudačné konanie, týkajúce sa samotného objektu Starého mosta sa začalo 20. januára 2016.

Prečítajte si tiež: Najočakávanejšia stavba sa stala realitou. Prešli sme sa novým Starým mostom medzi prvými, ako vyzerá?

Šafárikovo námestie aj Štúrova ulica čakajú na kolaudáciu. Ako sa vám páči ich súčasná podoba?

PKO a Dunajská promenáda

Ďalšou dlhotrvajúcou kauzou bol súdny spor pre Park kultúry a oddychu. Primátor podpísal uznesenie mestského zastupiteľstva, na základe ktorého bratislavská samospráva predala budovy PKO spoločnosti Henbury Development, majiteľovi pozemkov pod kultúrnym stánkom, za jedno euro.

Dohoda zaviazala investora k stiahnutiu všetkých žalôb voči mestu vo výške 43 miliónov eur a k vybudovaniu verejných priestorov a objektov.

Primátor sa zároveň 13. januára stretol so zástupcami spoločnosti Henbury Development a vyzval ich k čo najrýchlejšej obnove Dunajskej promenády. „Obnova Dunajskej promenády sa podľa dohody začne koncom marca a hotová bude už v lete,“ povedal Ivo Nesrovnal.

Prečítajte si tiež: Revitalizácia Dunajskej promenády sa začne už koncom marca

Na mieste PKO možno vyrastie planetárium a druhý River Park

Dúbravská radiála

Primátor hodnotí veľmi pozitívne, že sa v minulom roku podarilo skolaudovať Dúbravskú radiálu a odvrátiť hrozbu pokuty vo výške 85-tisíc eur.

Električky v mestskej časti Dúbravka takmer mesiac v roku 2014 jazdili po novej trati načierno. Hlavné mesto totiž dostalo povolenie na skúšobnú prevádzku až od 15. decembra 2014, no električky začali jazdiť v mestskej časti už 18. novembra. „Keď sme prišli do úradu, na stole sme mali pokutu za mnohonásobné porušenie právnych predpisov. Museli sme to hneď vyriešiť,“ povedal Nesrovnal.

Prečítajte si tiež: Električky jazdili v Dúbravke načierno

„Rok 2016 bude náročný, ale lepší“

Rok 2015 zhodnotil primátor ako rok stabilizácie a odvrátenia finančného kolapsu. „Verím, že z Bratislavy môžu vychádzať aj dobré správy. Toto mesto má na viac. Mesto nemusí mať iba problémy a neúspech, ale veci sa dajú riešiť. Tak, ako sme vyriešili Starý most,“ konštatoval dnes Ivo Nesrovnal.

Slovensko v tomto roku čaká predsedníctvo v Rade EÚ. Hlavné mesto bude v júli 2016 hostiť predsedov regiónov a primátorov miest z celej EÚ a aj vrcholných predstaviteľov inštitúcií EÚ. Zároveň sa pripravuje aj na Európsky summit regiónov a miest či Fórum Dunajskej stratégie. Primátor verí, že mesto sa bude aj vďaka týmto udalostiam rozvíjať.

Prečítajte si tiež: Ivo Nesrovnal: Ako sme zvládli rok 2015 a aké výzvy má pred sebou Bratislava v roku 2016?

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM