Nina Táborská Rôzne

Najočakávanejšia stavba sa stala realitou. Prešli sme sa novým Starým mostom medzi prvými, ako vyzerá? Foto + video

Bratislavská samospráva v roku 2013 pristúpila k realizácii jedného zo strategických dopravných projektov, ktorého realizácia so sebou niesla niekoľko komplikácií a následných predlžovaní termínov dokončenia. Dnes o pol noci boli však úspešne ukončené stavebné práce a most čaká na kolaudáciu.

Ilustračný obrázok k článku Najočakávanejšia stavba sa stala realitou. Prešli sme sa novým Starým mostom medzi prvými, ako vyzerá? Foto + video
Zdroj: TASR

Najočakávanejší dopravný projekt v sebe okrem iného zahŕňa rekonštrukciu Štúrovej ulice, Starého mosta a vybudovanie I. etapy nosného systému mestskej hromadnej dopravy do Petržalky. Najväčšia mestská časť tak bude konečne a historicky napojená do siete električkových tra­tí.

Nový Starý most, ktorý sa možno bude napokon volať celkom inak, bude okrem električiek slúžiť aj cyklistom a peším. A práve po chodníku pre chodcov, sme sa so zástupcami mesta aj stavby prešli dnes aj my.

„Som veľmi rád, že môžem Bratislavčanom oznámiť splnenie sľubu. Most je dokončený poriadne, včas a v cene, ktorá bola zazmluvnená. V to málokto veril,“ uviedol primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.

Pozrite si chronológiu výstavby Starého mosta tu: Na novom Starom moste sa dolaďujú detaily

Neuveriteľné sa stalo skutočným

Napriek tomu, že sa dokončenie stavby stále predlžovalo a vyskytlo sa niekoľko komplikácií, projekt sa podarilo dokončiť do 15. decembra. Avšak, hoci je Starý most hotový, Bratislavčania sa ním ešte tak skoro neprejdú. Teraz budú prebiehať kolaudácie, ktoré predstavujú zložitý a dlhodobý proces.

„Dnešným dňom preberá mesto Starý most od zhotoviteľa, to však neznamená, že samotný most a priľahlé časti stavby budú dostupné pre verejnosť. Most ostane uzatvorený až do doby kolaudácie. Štúrova ulica bude otvorená pre peších a pre cyklistov, ale nie pre automobilovú dopravu. Na vjazdoch budú zábrany a most bude kontrolovaný strážnou službou a mestskou políciou,“ vysvetlil pre Bratislava24.sk primátor.

Kolaudácie budú podľa slov Iva Nesrovnala náročným procesom a bude sa na nich podieľať celkovo päť orgánov. Mesto chce kolaudácie rozdeliť tak, aby sa mohli ako prví na most dostať chodci a cyklisti, a aby sa tieto kolaudácie začali už v januári.

„Čo sa týka električkovej dopravy cez most aj cez Štúrovu ulicu, keďže ide o jeden projekt, rovnako musia prejsť kolaudáciou, ktorá predstavuje azda najzložitejší proces. V tomto čase nemôžem ešte hovoriť o konkrétnom termíne, avšak, nebude to skôr ako vo februári,“ vysvetlil primátor.

Tiež dodal, že to, že pri stavbe budú stále robotníci neznamená, že stavba nie je dokončená. Podľa jeho slov budú pracovníci odstraňovať len drobné vady, ktoré zhotoviteľ napraví na vlastné náklady.

Štúrova ulica bude osadená zábranami a informačnými tabuľami, aby verejnosť vedela o obmedzeniach, ktoré v súvislosti s projektom ešte Bratislavčanom čakajú.

Prečítajte si tiež: Štúrova ulica je tesne pred dokončením. Na Šafárikovom námestí pribúdajú netradičné kvetináče, pracuje sa nonstop + FOTO

Základné technické parametre:

  • Celková dĺžka stavby: 2432 m
  • Celková dĺžka cestných komunikácií: 1741 m
  • Celková dĺžka samotného mosta: 465,4 m
  • Váha oceľovej konštrukcie: 6796 t
  • Počet pôvodných pilierov 6 + 2 opory, po rekonštrukcii 5 pilierov + 2 opory ( 2staré piliere zbúrané a nahradené jedným novým)
  • Štandardná šírka mosta s chodníkmi: 22,05 m
  • Šírka v miestach balkónov: 33,25 m
  • Celková výška konštrukcie mosta: 11,3 m
  • Celková plocha náterov konštrukcií: cca 90-tisíc m2
  • Počet zastávok električky: 4 (Štúrova, Viedenská, Bosákova a Jantárová)

Prečítajte si tiež: OBRAZOM: Na výstavbe električkovej trati do Petržalky sa intenzívne pracuje. Stihnú sa práce dokončiť na čas?

Pohľad z nového Starého mosta
1
Galéria
Nový Starý most - medzi prvými
20
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM