Správy Samospráva

Pridajte sa k lovcom komárov! Mesto za to sľubuje blato, drinu a žufanku

Komáre vlani riadne potrápili Bratislavu a tak sa tento rok mesto pripravuje na boj s nimi už teraz. Vtipnou kampaňou láka dobrovoľníkov.

Ilustračný obrázok k článku Pridajte sa k lovcom komárov! Mesto za to sľubuje blato, drinu a žufanku
Zdroj: TASR

Aj tento rok plánuje mesto komáre ničiť výlučne biologicky, no chce proti nim zasiahnuť včas. Aj preto už teraz verbuje dobrovoľníkov, ktorí mestu pomôžu. Stanú sa z ich lovci komárov!

Originálna kampaň

Pridajte sa k dobrovoľným oddielom! Píše mesto na svojom webe s tým, že už teraz tento nepriateľ ľudu kladie vajíčka.

„Miliardy drobných vajíčok, všetky od vekov pripravené na rýchle liahnutie. Čakajú na vhodné podmienky – teplo a dážď, teplo a dážď. A potom 1, 2, 3 a puk! Z vajíčok sa liahnu larvy a po pár dňoch z lariev dospelé krvilačné komáre, ejkejej mosktýty, ejkejej najhorší priatelia človeka, ejkejej nepriatelia. Ich roje leto čo leto plundrujú naše telá, sýtia sa našou krvou a zármutkom a tešia sa našimi bezsennými nocami,“ upozorňuje samospráva.

Vtipná kampaň je ale myslená vážne. Mesto je pripravené každého dobrovoľníka riadne zaškoliť. Záujemcovia potom budú jednu až dve hodiny týždenne chodiť po prírode.

„Vašou úlohou bude počas prechádzky žufankou odobrať vzorky z liahnísk vo vašom rajóne (ide najmä o stojaté vodné útvary, kde nie je rybia osádka) a situáciu zdokumentovať v appke. Zozbierané dáta poslúžia našim odborníkom na veliteľstve na vyhodnotenie situácie a v závislosti od koncentrácie lariev dajú následne pokyn našim dodávateľom BTI,“ vysvetľuje samospráva.

Ohlasy

Kampaň má zatiaľ pozitívne ohlasy. Ľudí pobavila a mnohí sa chcú do dobrovoľníčenia zapojiť.

„Mne je ľúto, že to nie je brigáda už od 15rokov, hneď by som zapojila synátora. Ako forma dobrovoľníctva vonku na vzduchu je to celkom fajn. Vyskúša si prakticky odber vzoriek, naučí sa niečo z biológie, môže sa zamyslieť nad kvalitou aplikácie, cez ktorú bude zdieľať svoje výsledky. Lepšia skúsenosť ako projekt do školy, kde čerpá informácie najmä z wikipédie a uja gúgla,“ zhrnula novomestská miestna poslankyňa Silvia Švecová.

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM