Správy Samospráva

Koniec komárov v Bratislave? Mesto hľadá manažéra na boj s hmyzom, ponúka pekný plat

Napriek opatreniam, sa magistrátu vlani situácia s komármi vymkla spod kontroly. Tento rok tomu chce predísť.

Ilustračný obrázok k článku Koniec komárov v Bratislave? Mesto hľadá manažéra na boj s hmyzom, ponúka pekný plat
4
Galéria
Zdroj: TASR/Pavol Zachar

Komáre sú naozaj nepríjemnými spoločníkmi a súčasná samospráva sa rozhodla bojovať s nimi ekologicky. Nechce, aby chemické postreky zabíjali spolu s komármi aj iný – užitočný hmyz. Vlani aj predvlani však komáre víťazili. Počas pár kritických týždňov ich bolo v meste naozaj veľa a to vyvolávalo obrovské vášne. Mesto chce byť tento rok pripravené a tak hľadá niekoho, kto sa bude boju s bodavým hmyzom venovať na plný úväzok. Tento nápad sa tiež stretol s rozporuplnými reakciami.

Inšpirácia v zahraničí

„Magistrát bude mať po novom celoročne manažéra na boj proti komárom. Teraz som už videl asi všetko,“ okomentoval tému miestny poslanec Rače Ján Polakovič.

„8 mesiacov v roku bude hľadať výhovorky, ktoré použije zvyšné 4 mesiace nečinnosti,“ zapojil sa do diskusie vo facebookovej skupine Priatelia Rače Peter.

Mnohí však považujú takýto postup mesta za správny.

„Rovnakú funkciu majú rakúske prihraničné obce. Len ešte by to chcelo v našom meste nejakú biologickú ochranu proti demagógom,“ kontroval mestský poslanec Igor Polakovič. Ako ďalej vysvetľuje, viaceré obce v Rakúsku majú spoločného koordinátora boja s komármi. Podobne s týmto nepríjemným hmyzom bojujú aj inde.

„Je vo svete mnoho miest, ktoré majú človeka zodpovedného za reguláciu komárov. Niekde je to spojené s kontrolou inej hávede (napríklad potkany, no tie si u nás, pokiaľ viem, riešia mestské časti). Funkcie ako Environmental Health Manager, Environmental Control Manager či priamo Mosquito Control Coordinator sú celkom bežné a namiesto hejtu či zosmiešňovania, by sme mali byť radi, že je záujem vec riešiť systémovo,“ vysvetľuje Igor Polakovič .

Ponuka

Projektový manažér biologickej regulácie komárov – to je presný názov funkcie, ktorú chce magistrát obsadiť. Záujemcovia by sa mali poponáhľať. Hlásiť sa môžu do 19. januára. Ponúkaný plat nie je zlý – 1 500 eur plus príplatky. Podrobnosti o podmienkach nájdete na stránke Profesia.sk.

Boj s komármi v Bratislave

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM