Ľuba Lesná Kultúra

Dom Albrechtovcov: Zázračná oáza v historickej Bratislave

Vďaka takým nadšencom, ako je Igor Valentovič a neziskovej organizácii Albrechtfórum, znovu ožíva dom Albrechtovcov na Kapitulskej ulici, v ktorom od Druhej svetovej vojny znela hudba, muzícirovanie, filozofonie, či normálne priateľské rozhovory.

Ilustračný obrázok k článku Dom Albrechtovcov: Zázračná oáza   v historickej Bratislave
Foto: Ľuba Lesná

A to vďaka jeho obyvateľom – profesorovi Alexandrovi Albrechtovi a jeho rodine. Alexander Albrecht bol významným dirigentom, skladateľom a pedagógom. Ako dirigent pôsobil v Cirkevnom hudobnom spolku v Dóme sv. Martina. Neskôr v ňim žil jeho syn Ján, kotrého priatelia volali Hansi. Dom bol vďaka Albrechtovcom počas totality oázou kultúry a slobody.

Vzácna historická stavba

Dom, ktorý patril a dodnes patrí katolíckej cirkvi, je vzácnou stavbou. Aj z historicko-architektonického hľadiska. Obsahuje gotické prvky zo 14. storočia, ale aj barokové časti z 18. a 19.storočia.

Dom sa takmer zrútil

Muzikologička Alžbeta Rajterová pre náš portál podčiarkla, že dom je národnou kultúrnou pamiatkou. Je veľmi rada, že sa podarilo na dvadsať päť rokov dom prenajať neziskovej organizácii Albrechtfórum, ktorého šéfom je práve Igor Valentovič. „Do roku 2019 musíme sprevádzkovať tento dom“. Doplnila, že sa v ňom budú konať také akcie, ktoré priblížia udalosti, aké sa v ňom odohrávali voľakedy.

Dom ale musia zrekonštruovať a na to potrebujú zohnať financie. Základné rekonštrucie už majú za sebou. Strecha sa vymenila a zospodu dom odizolovali od vlhka. „Ešte jednu zimu a už by dom nebol prežil,“ povedala Rajterová. Pri rekonštrukcii asistujú pamiatkari, ktorí našli dokonca aj veľmi vzácne keltské a gotické pamiatky.

Ostrov slobodného myslenia

„Hansi Albrecht je známy celým generáciám študentov, pretože v najhorších obdobiach komunizmu tu bol taký ostrov slobodného myslenia“, zdôraznila Rajterová. „Počúvala sa hudba a pritom sa debatovalo o vážnych veciach. A bolo to všetko s humorom a nadhľadom a so vzdelaním,“ pokračovala.

„Všetci študenti, ktorí sa tu schádzali, majú na to nezabudnuteľné zážitky. Sú pozitívne poznačení na celý svoj život,“ dodala.

Učil aj Ľudovíta Rajtera

Alexander Albrecht bol aj významným pedagógom, učil aj svetoznámeho dirigenta Ľudovíta Rajtera, ktorý bol manželom Alžbety Rajterovej. „Keď manželov otec musel v prvej svetovej vojne narukovať, tak ho odovzdal Alexandrovi Albrechtovi na ďalšie štúdiá,“ spomínala Rajterová. "Manžel vždy hovorieval, že Alexander Albrecht ho pripravil pre štúdium na Viedenskej hudobnej akadémii,“ dodala.

Povedala, že aj ona ako študentka chodila do domu Albrechtovcov. „A mám z toho tiež nezabudnuteľné zážitky. Pila sa tu perfektná káva a ešte perfektnejší čaj a všetko to bolo úplne super. Inak to neviem povedať. .. Sme tým poznačení.“

Zvláštna bratislavská oáza

Do domu chodieval aj známy ilustrátor a výtvarník Peter Kľúčik. Podčiarkol, že je doteraz nesmierne rád, že sa mu podarilo spoznať takého výnimočného človeka, ako bol Hansi Albrecht.

Do domu ho jedného dňa doviedol hudobný skladateľ Vlado Godár. „Bol som šokovaný. Bol som taký očarený,“ spomínal na prvé stretnutie Kľúčik. „Spoznal som úžasného človeka. Hansiho Albrechta. A prostredie. Toto bola v totalite oáza. Zvláštna, bratislavská.“

Pre hudobníkov – univerzita

Opísal, že k Albrechtovocom chodili muzikanti, študenti. Muzicírovali. A debatovalo sa. „Bránka sa otvárala, zatvárala. Prichádzali študenti, vybaľovali si nástroje. Ladili si ich. Potom sa tam hralo. Každý deň tu bol ruch,“ povedal pre náš portál. Pre hudobníkov podľa Kľúčika bol dom Albrechtovcov ich univerzitou. "Tu sa naučili rozumieť hudbe a mať radi hudbu. A všetky ostatné veci. O živote. O filozofii. Všetko. Toto bola oáza,“ zopakoval Kľúčik.

“Spoznal som čarovného, geniálneho človeka. Hansi Albrecht bol inteligentný, múdry, vtipný. Zaujímavý človek. Veľká osobnosť.“

Aktivisti na čele s Igorom Valentovičom plánujú v dome vytvoriť pamätnú izbu Abrechtovcov, ale aj organizovať v ňom malé výstavy, či koncerty. Aby dom znovu ožil a znovu sa stal ostrovom kultúry a kultúrnosti.

Dom Albrechtovcov
2
Galéria
Dom Albrechtovcov ožíva
7
Galéria
Foto: Ľuba Lesná / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM