Správy

Ako bude vyzerať štátny pohreb exprezidenta Kováča? Pripravte sa na dočasné obmedzenia

Štátny pohreb prvého prezidenta Slovenskej republiky prebehne v bratislavskom Starom Meste s miernymi obmedzeniami. Na Palisádach nezaparkujete.

Ilustračný obrázok k článku Ako bude vyzerať štátny pohreb exprezidenta Kováča? Pripravte sa na dočasné obmedzenia
3
Galéria
Zdroj: TASR

Vo štvrtok urobia šoféri najlepšie, ak sa Palisádam úplne vyhnú. Táto časť mesta bude patriť smútočnému sprievodu.

Od hradu k palácu

Vo štvrtok 13. októbra, v deň štátneho pohrebu prvého prezidenta Slovenskej republiky Michala Kováča, bude zároveň od 8:00 do 17:00 hod. štátny smútok. Verejnosť sa bude môcť s Kováčom rozlúčiť na Bratislavskom hrade už v stredu 12. októbra.

Prvá časť štátneho pohrebu prebehne na Bratislavskom hrade. Odtiaľ sa smútočný sprievod aj s rakvou presunie cez Palisády do Prezidentského paláca. Pozostatky bývalého prezidenta Michala Kováča prevezú z Bratislavského hradu do Prezidentského paláca na lafete delostreleckej húfnice. Počas smútočného sprievodu bude zahalená štátnou vlajkou a bude ju ťahať vojenské vozidlo.

„Prevoz telesných pozostatkov na lafete s patričnými vojenskými poctami zodpovedá historickým tradíciám bývalého spoločného štátu Čechov a Slovákov, ale aj spôsobu vzdania úcty v iných krajinách,“ uviedol poradca prezidenta SR pre komunikáciu Roman Krpelan.

Zdroj: TASR

Zádušná svätá omša za zosnulého bývalého prezidenta Michala Kováča sa uskutoční v Dóme svätého Martina. Rodina sa s Kováčom rozlúči na súkromnom obrade na Ondrejskom cintoríne.

Účasť Mečiara na pohrebe, s ktorým mal Kováč dlhoročný konflikt, si podľa informácií SME rodina zosnulého neželá.

Pohreb organizuje štátna komisia, ktorú schválila vláda SR, spolu s členmi exprezidentovej rodiny.

Bývalý prezident Slovenskej republiky Michal Kováč zomrel 5. októbra 2016 vo veku 86 rokov v Nemocnici svätého Michala v Bratislave na zlyhanie srdca.

Odklad štrajku

Plánovaný štvrtkový štrajk Štrajkový výbor Iniciatívy slovenských učiteľov zrušil. Na svojej webovej stránke uvádza, že rešpektuje štátny smútok, deň pohrebu prvého prezidenta SR Michala Kováča. Pozostalým vyjadruje úprimnú sústrasť.

„Štvorhodinový štrajk naplánovaný na tento deň sa neuskutoční. Stupňovaný štrajk pokračuje ďalší týždeň v stredu 19. októbra, podľa zverejneného plánu.“

Posilnená MHD

Dopravný podnik na svojej webovej stránke informuje o posilnení výkonu dispečerskej služby DPB, a. s. Dispečing bude úzko spolupracovať s políciou a operatívne riadiť mestskú hromadnú dopravu.

V čase policajnej uzávery Hodžovho námestia a Staromestskej ulice bude obmedzená – presmerovaná premávka MHD všetkých liniek premávajúcich v tomto úseku. Obmedzenia sa dotknú liniek trolejbusových č. 203, 207, 208, 212 a autobusových č. 31, 39, 80, 83,84, 93, 94, 147, 184.

Čítajte aj: Učitelia tento týždeň štrajkovať nebudú. Čo je za tým?

Zdroj: TASR

Dopravné obmedzenia

Počas smútočného sprievodu z Bratislavského hradu do Prezidentského paláca, následne do Dómu sv. Martina a v okolí Ondrejského cintorína na Ul. 29. augusta, nás čakajú nevyhnutné obmedzenia.

Pre cestnú dopravu budú v čase 11:30 – 13:30 hod. úplne uzatvorené Palisády, Hodžovo námestie, Staromestská ulica a Banskobystrická ulica, taktiež v tomto čase nebude prejazdná Štefániková ulica.

Doprava bude odkláňaná na Pražskej ulici, Mýtnej ulici, Kollárovom námestí a v Petržalke počas uzatvorenia Mosta SNP z Panónskej cesty na Eisteinovú ulicu. V uvedenom čase a mieste nebudú premávať prostriedky MHD.

Na Palisádach nezaparkujete

Uzatvorenie Staromestskej ulice potrvá do ukončenia zádušnej omše v Dóme sv. Martina približne do 16:00 hod. Časový posun nie je vylúčený, bude sa odvíjať od vývoja dopravno-bezpečnostnej situácie.

Od siedmej do 14.-tej hodiny z bezpečnostných a technických dôvodov na Palisádach nezaparkujete, a to vrátane chodníka. Ak sa tu aj napriek dočasnému obmedzeniu rozhodnete zaparkovať, auto vám odtiahnu. „Odporúčame vodičom, aby v uvedenom čase minimalizovali svoj pohyb vozidlami v mestskej časti Staré mesto, uvedeným úsekom sa vyhli,“ apeluje na vodičov hovorkyňa KR PZ v Bratislave Tatiana Kurucová.

Dohľad nad bezpečnosťou a plynulosťou cestnej premávky, ako aj jej usmerňovanie a regulovanie bude zabezpečené policajtmi dopravnej polície. „Žiadame vodičov, ako aj ostatných účastníkov cestnej premávky, aby rešpektovali pokyny policajtov. Vodičom vopred ďakujeme za trpezlivosť.“

Čítajte aj: Pre štátny pohreb exprezidenta M. Kováča budú v Bratislave dopravné obmedzenia

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM