Správy Samospráva

Pri Trhovisku Miletičova pomaly miznú bilboardy. Prečo ich jednoducho nestrhnú?

V nasledujúcich týždňoch má z Miletičovej ulice zmiznúť celkovo viac ako 20 bilboardov.

Ilustračný obrázok k článku Pri Trhovisku Miletičova pomaly miznú bilboardy. Prečo ich jednoducho nestrhnú?
Zdroj: facebook.com/Martin Chren - starosta Ružinova

Z oplotenia okolo Trhoviska Miletičova v Ružinove „miznú“ prvé bilbordy. Na ich odstránení sa mestská časť dohodla s Asociáciou vonkajšej reklamy (AVR). Ide zväčša o čierne stavby, keďže samospráva im nepredĺžila nájomnú zmluvu. V najbližšom období by malo byť odstránených prvých okolo 20 reklamných zariadení.

Vlastné náklady

„Počas najbližších dní zmizne približne polovica bilbordov, ktoré tam sú. Rokujeme o tom, aby boli v budúcnosti odstránené aj všetky zvyšné bilbordy,“ uviedol starosta Ružinova Martin Chren. Poznamenal, že odstrániť takéto čierne stavby je podľa platných zákonov takmer nemožné a je to na dlhé roky súdenia sa. Víta preto „mierovejšiu cestu“ formou dohody.

Vzájomná zhoda sa zároveň týka toho, že reklamné zariadenia začnú bilbordové spoločnosti odstraňovať samé a na vlastné náklady. Ak by ich odstraňovanie realizovala mestská časť sama, išlo by podľa starostu o právne komplikovanú záležitosť, ktorú by mohli predlžovať prípadné súdne spory a mestskú časť by to stálo niekoľko desiatok tisíc eur.

Šéf miestnej samosprávy okrem toho pripomenul, že nejde len o samotné odstránenie. „Pri niektorých, keď boli pred mnohými rokmi umiestnené, boli vyrezané kusy plota, ktoré sú nebezpečné a bude ich treba opraviť. Časť možno bude aj búraná pre budúcu trasu električky, ktorá tadiaľto mala viesť,“ priblížil Chren, pričom považuje za najúčinnejšiu cestu formu dohody s reklamnými zariadeniami.

Petícia

Proti „bilbordovej aleji“ na Trhovisku Miletičova, s ktorou majú niektorí problém už roky, vznikla pred časom aj petícia. Spustili ju poslanci z Teamu Vallo pre Ružinov. „Na Trhovisku Miletičova išli dole prvé bilbordy. Ide len o prvé lastovičky a tak pevne veríme, že ďalšie budú v dohľadnej dobe nasledovať,“ napísal nedávno na sociálnej sieti.

Mestská časť pripravuje zároveň s Metropolitným inštitútom Bratislavy (MIB) revitalizáciu celého trhoviska. Cieľom je urobiť trhovisko lepším a atraktívnejším, avšak pri zachovaní jeho genia loci. „Pevne veríme, že v horizonte niekoľkých rokov bude Miletičova slúžiť Bratislavčanom v oveľa lepšom stave ako dnes,“ doplnil Chren. Pripravuje sa architektonická súťaž. Ako inšpirácia môžu slúžiť aj ročníkové, respektíve semestrálne práce študentov Fakulty architektúry Slovenskej technickej univerzity (FA STU) v Bratislave, s ktorou mestská časť dlhšie spolupracuje.

PODARILA SA SKVELÁ VEC! Z OPLOTENIA MILETIČKY ZAČÍNAJÚ MIZNÚŤ BILBORDOVÉ PLOCHY, KTORÉ JU UŽ V POSLEDNÝCH ROKOCH SKÔR...

Posted by Martin Chren - starosta Ružinova on Thursday, April 1, 2021

Prečítajte si aj:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM