Eva Sládková Samospráva

Neskutočné! Zatiaľčo v centre odstraňujú bilboardy, na hrádzi vyrástli nové!

Už sme vás informovali, že mesto ani v časoch korony, nezaháľa a bojuje s vizuálnym smogom.

Ilustračný obrázok k článku Neskutočné! Zatiaľčo v centre odstraňujú bilboardy, na hrádzi vyrástli nové!
Zdroj: Ľubica Demianová

Článok vyburcoval našu čitateľku, pani Ľubicu, ktorá nám napísala: „Prednedávnom som sa čudovala, čo sa to buduje na hrádzi, pri diaľnica po Lafranconi smerom do Petržalky a Bergu. A čo by človek v tejto dobe, keď sa bojuje už dlhšie proti vizuálnemu smogu nečakal je, že tam vyrastú dva obrovské bilboardy! Veľmi by ma zaujímalo, kto dal tomu stavebné povolenie a prečo.“

Súkromný pozemok

Základný problém v tomto prípade je, že bilboardy vyrástli na súkromnom pozemku. „Pokiaľ mali všetky potrebné povolenia, aj súhlas správcu hrádze, v zmysle legislatívy, petržalskému stavebnému úradu, bohužiaľ, neostávalo nič iné, ako to povoliť. Súčasný stavebný zákon ešte z čias socializmu je totiž mimoriadne zlý a samosprávam dáva len minimálne možnosti ako obmedziť výstavbu na súkromných pozemkoch,“ povedal miestny poslanec Miroslav Dragun.

„Petržalský stavebný úrad povolil výstavbu predmetných billboardov na základe kladných vyjadrení dotknutých orgánov a účastníkov stavebného konania,“ potvrdila jeho slová hovorkyňa Petržalky Mária Halašková.

Petržalka bojuje

Tam, kde mestská časť má právomoci, sa ich snaží využívať. „Pozitívom je, že na našich pozemkoch máme už len jeden, posledný bilboard. Tento jeden, ktorý je na Panónskej ceste, tam ešte zostal. V zastupiteľstve totiž v tomto nastala zhoda a predĺžili sme spoločnosti nájom. Vieme totiž, že by ho inak posunul na súkromný pozemok o tri metre ďalej a aj tak by tam bol, len by z toho profitoval iba súkromník,“ vysvetlil Miroslav Dragun.

Zlý zákon

O tom, že stavebný zákon je zastaraný a nefunkčný hovoria samosprávy už riadne dlho,Zaujímalo nás teda, či Petržalka vyvíja nejakú aktivitu, aby sa to zmenilo.

„Uvedomujeme si, že stavebný zákon z r. 1976 je potrebné inovovať a prispôsobiť súčasnej legislatíve. Iniciatívu na zmenu súčasného stavebného zákona vyvíja Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR, ktoré vytvorilo návrh nového stavebného zákona. Navrhuje sa účinnosť od 1. januára 2022,“ uzavrela Mária Halašková.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM