KAW Správy Samospráva

Pri HÁJOVNI neďaleko Malého Draždiaka bude opäť živo. Mesto tam chystá zaujímavý projekt

Malebná hájovňa, ktorá upúta svojou starobylou architektúrou, je v zlom stave. Mesto však chce opäť pripomenúť jej históriu. A nielen to!

Ilustračný obrázok k článku Pri HÁJOVNI neďaleko Malého Draždiaka bude opäť živo. Mesto tam chystá zaujímavý projekt
5
Galéria
Foto: Katarína Winklerová / Zdroj: Dnes24.sk

Mnohí obyvatelia Petržalky možno ani nevedia, že na začiatku lužného lesa, neďaleko Malého Draždiaka, stojí bývalá hájovňa Gejzu Dražďáka, ktorý sa kedysi staral o priľahlú prírodu. Práve po ňom je pomenované aj jazero Draždiak.

Chalúpka Gejzu Dražďáka

Malebná hájovňa, ktorá upúta svojou starobylou architektúrou, sa skrýva za plotom na Starhradsej ulici. Určite ju neprehliadnete na ceste k Malému Draždiaku.

Keď sa lepšie prizriete, zbadáte na fasáde dátum CISP 1779. Hájovňa bola domovom Gejzu Dražďáka. Lesník Gejza patril do starej hájnickej rodiny. Jeho brat Ernest si vybral rovnaké povolanie.

Hájovne boli v minulosti miestom stretnutí, občerstvenia a debát miestnych obyvateľov. Dnes sú skryté za neprístupnými plotmi a my si môžeme len predstavovať, čo sa v ich okolí dialo pred viac ako dvesto rokmi. To by sa však mohlo zmeniť a naše predstavy by mohli nadobudnúť konkrétnejšiu podobu.

Stalo sa v Bratislave

Rekonštrukcia a projekt

Pozemok, na ktorý momentálne okoloidúci cez vysoký plot ani nedovidia, by sa mal v dohľadnej dobe stať prístupným a príjemným miestom. Magistrát totiž v objekte chystá zaujímavý projekt. Na to, že v záhrade hájovne sa už pracuje, upozorňuje aj tabuľa pred bránou.

„Cieľom projektu je zrekonštruovať objekt a zrevitalizovať záhradu a vytvoriť tak priestor zameraný predovšetkým pre ekovýchovu. V súčasnosti prebiehajú prípravné práce, medzi nimi odvoz ton odpadu, odstraňovanie ruderálneho trávneho porastu, zameranie záhrady aj objektu a potrebné prieskumy. Následne bude vypracovaná architektonická štúdia, na základe ktorej budeme vedieť poskytnúť konkrétnejšie informácie.,“ prezradila Bratislava24 hovorkyňa hlavného mesta Katarína Rajčanová.

Hájovňa Gejzu Dražďáka je úžasný objekt s históriou. Dlho však stojí na svojom mieste bez opráv a je v zlom stave. Bratislava24 zaujímalo, či je v pláne aj obnova drevenej stavby hájovne. „Áno, objekt chceme zrekonštruovať, aby sme zabránili jeho rozpadu, nakoľko je v havarijnom stave,“ doplnila Katarína Rajčanová.

Zdá sa teda, že veci by sa mohli pohnúť dopredu a vzácnemu objektu a jeho okoliu by mohlo mesto vdýchnuť nový život. Ešte to však chvíľu potrvá. „Nachádzame sa len v úvodnom štádiu navrhovaných prác. Bližšie informácie budú známe po dokončení projektovej dokumentácie pred koncom tohto roka,“ uviedla na záver hovorkyňa.

Viac o prírode v Bratislave a okolí

Horáreň pri Draždiaku
5
Galéria
Foto: Katarína Winklerová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM