Nina Táborská Rôzne

Pozor na revízorov: Od nedele na vodičák už verejnou dopravou nepocestujete

Bezplatné cestovanie verejnou dopravou v hlavnom meste bude už od zajtra opäť minulosťou. Európsky týždeň mobility potrvá ešte týždeň, ľudia však už podľa návštevnosti poslednej akcie strácajú záujem.

Ilustračný obrázok k článku Pozor na revízorov: Od nedele na vodičák už verejnou dopravou nepocestujete
Foto: Marcel Páleš / Zdroj: Dnes24.sk

Počas celého týždňa v rámci kampane mobility mali Bratislavčania príležitosť zúčastniť sa niekoľkých zaujímavých podujatí a akcií. Minulú sobotu odštartoval Európsky týždeň mobility bratislavský nočný beh, vydarenou akciou bolo aj podujatie Presadni na bicykel a úplnou novinkou, ktorá mala aj dobročinný rozmer, bolo darovanie krvi v električke.

Dnes sa ešte obyvatelia hlavného mesta a najmä nadšenci verejnej dopravy môžu vybrať na DOD Dopravného podniku Bratislava. Európsky týždeň mobility sa končí 26.9., to však neplatí pri bezplatnom cestovaní bratislavskou MHD.

Ľudia stratili záujem

Ešte vo štvrtok sa na Námesti SNP konalo zaujímavé podujatie pod názvom Projekt udržateľnej dopravy v Bratislave. Moderoval ho národný cyklokoordinátor Peter Klučka a reč bola nie len o alternatívach automobilovej dopravy, ale rovnako tiež o znečisťovaní ovzdušia v hlavnom meste, zdravšej populácii či car-sharingu.

Účasť však bola nulová. S ovzduším v Bratislave je to kritické, pričom najviac ho znečisťuje práve doprava. Ako pripomenul Klučka, „nie len auto je prostriedok a práve projekt udržateľnej dopravy oboznamuje obyvateľov mesta s inými alternatívami.“

Podľa posledných informácii počet áut v Bratislave stále rastie a sami sa rútime do dopravného kolapsu.

Čo je vlastne Týždeň mobility

Ide o kampaň organizovanú s podporou Európskej komisie, s cieľom povzbudiť európske samosprávy zaviesť a podporovať udržateľné dopravné opatrenia, prerozdeliť či prebudovať ulice a verejné priestranstvá v prospech ľudí.

Úlohou miestnych samospráv je v tomto prípade vyzývať a motivovať , aby vyskúšali aj alternatívy k automobilovej doprave a tiež spravili niečo pre seba a pre svoje mesto. Bratislava ani tento rok nebola výnimkou.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM