Samospráva

Poslanci odobrili zásady výberu nových vedení mestských firiem

Rozhodovať bude výberová komisia, následne primátor a konečné slovo bude mať mestské zastupiteľstvo.

Ilustračný obrázok k článku Poslanci odobrili zásady výberu nových vedení mestských firiem
3
Galéria
Zdroj: Hlavné mesto SR Bratislava

Spustenie výberových konaní, výber kandidátov do užšieho kola, kontrola a verejné vypočutie. Tak bude prebiehať výber nových šéfov bratislavských mestských podnikov.

Nové vedenia podnikov

Rozhodovať bude výberová komisia, následne primátor a konečné slovo bude mať mestské zastupiteľstvo. Počítajú s tým zásady výberu členov orgánov v podnikoch vlastnených alebo ovládaných mestom Bratislava, ktoré vo štvrtok jednohlasne schválilo mestské zastupiteľstvo.

Primátor hlavného mesta Matúš Vallo a jeho tím deklaruje, že nové vedenia podnikov budú vybraté transparentne. Proces by mal byť ukončený do konca septembra.

„Výsledky výberu a aj proces musia byť zmysluplné, ale aj dôveryhodné,“ píše sa v dokumente. Mestský poslanec a starosta Petržalky Ján Hrčka upozornil, že materiál je irelevantný, dôležitá je jeho realizácia. „Prijatím materiálu sa žiadna nová kultúra nenastavuje. Nastavuje sa realizáciou,“ povedal na margo prijatých zásad, ktoré majú zaručiť transparentné výberové konania.

Kontrola integrity uchádzačov

Nové vedenie hlavného mesta deklaruje, že chce obsadiť kľúčové pozície v mestských firmách osobami, u ktorých neexistuje podozrenie na napojenie na podnikateľské skupiny, a ktoré svojou činnosťou nebudú škodiť záujmom mesta. Samospráva preto v rámci výberového procesu zavedie kontrolu integrity uchádzačov, ktorí postúpia do užšieho výberu.

Základné kritéria na výber členov predstavenstiev sú napríklad vysokoškolské vzdelanie, bezúhonnosť, prax v riadení aspoň tri roky, manažérske či profesijné skúsenosti, ale aj prezentácia predstavy o riadení mestskej firmy. Riadenie výberového procesu bude mať na starosti politicky – primátor a mestské zastupiteľstvo, manažérsky – gestor výberových konaní a odborne – výberová komisia i etický poradca.

Výberová komisia, ktorú menuje primátor, bude podľa zásad zodpovedať za výber kandidátov do užšieho kola, za ich vypočutie a za odporúčania pre primátora, ktorých kandidátov vybrať.

Výberová komisia

Komisia má mať päť členov. Podľa dokumentu ju bude tvoriť zástupca primátora (predseda komisie), externý odborník v oblasti výberu ľudských zdrojov, externý odborník z oblasti manažmentu a dvaja nestáli členovia (jeden nominovaný mestským zastupiteľstvom a jeden externý odborník z oblasti pôsobenia mestského podniku). Etický poradca má byť externým odborníkom a dohliadať na prípravu a dodržiavanie etického kódexu výberového procesu.

Mesto chce postupne vypísať výberové konania, vymenovať výberovú komisiu a prijímať prihlášky do predstavenstiev. Počíta následne s preverením uchádzačov, ich výberom do užšieho kola a verejným vypočutím kandidátov na riaditeľov mestských podnikov. Potom by malo padnúť aj rozhodnutie výberovej komisie a schválenie primátorom a mestským zastupiteľstvom. Nasledovať by malo verejné vypočutie kandidátov na ostatných členov predstavenstiev, rozhodnutie výberovej komisie a schválenie primátorom i mestským zastupiteľstvom. Dokument zároveň rieši aj výber členov dozorných rád mestských podnikov.

Zásady sa vzťahujú na akciové spoločnosti, kde má hlavné mesto stopercentný alebo rozhodujúci vplyv. Medzi ne patria najmä firmy Odvoz a likvidácia odpadu (OLO), Dopravný podnik Bratislava (DPB), Bratislavská vodárenská spoločnosť (BVS) či Metro.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM