Samospráva

Novým náčelníkom mestskej polície bude od piatka M. Gajdoš

Mestskí poslanci odobrili návrh primátora M. Valla. Ivana Lechnera vo funkcii nahradí M. Gajdoš, bývalý šéf vyšetrovacieho tímu kauzy Gorila.

Ilustračný obrázok k článku Novým náčelníkom mestskej polície bude od piatka M. Gajdoš
5
Galéria
Zdroj: TASR

Novým náčelníkom mestskej polície v Bratislave bude od piatka (8. 2.) bývalý šéf vyšetrovacieho tímu kauzy Gorila Marek Gajdoš.

Náčelník mestskej polície

Vo funkcii nahradí Ivana Lechnera, ktorý bratislavských mestských policajtov viedol doteraz. Gajdoša za náčelníka navrhol primátor hlavného mesta Matúš Vallo. Vo štvrtok jeho návrh odobrili mestskí poslanci.

"Je to jeho profesijná minulosť, keď sa za 17 rokov v polícii od pochôdzkara vypracoval na šéfa elitného vyšetrovateľského tímu Gorila, čo svedčí o jeho odborných, ale aj manažérskych schopnostiach. Druhým dôvodom je jeho morálna integrita a tretím spoločný pohľad, ktorý máme na to, ako sa má vyvíjať práca mestskej polície v Bratislave a zvyšoval sa pocit bezpečia v hlavnom meste,“ argumentoval ešte koncom januára Vallo.

Gajdoš priznal, že súlad jeho predstáv o fungovaní polície na miestnej úrovni s ideami, ktoré prezentoval Vallo vo svojom predvolebnom Pláne B, boli silnou motiváciou reagovať na primátorovu ponuku kladne. Deklaroval, že má konkrétne predstavy o postupe a prostriedkoch, ako zvyšovať efektivitu mestskej polície. „V spolupráci so štátnou políciou chcem v prvom rade zanalyzovať aktuálnu bezpečnostnú situáciu v hlavnom meste a zvýšiť hliadkovú a monitorovaciu činnosť v najrizikovejších zónach,“ uviedol ako príklad.

Individuálny výchovný účinok

Myslí si, že je potrebné zo strany mestskej polície aktívne vyhľadávať a predchádzať rizikovým situáciám, ktoré môžu viesť k porušovaniu verejného poriadku. „Takisto je potrebné zvýšiť objasnenosť na úseku priestupkov voči majetku, ktorá je v porovnaní s objasnenosťou priestupkov na úseku cestnej premávky nízka,“ uviedol. V prípade pokút za dopravné priestupky sa Gajdoš prihovára za to, aby sa viac uplatňoval „individuálny výchovný účinok“. Je si tiež vedomý nevyhnutnosti zvýšiť počet mestských policajtov.

„Podľa mojej predstavy a príkladov dobrej praxe by sme mali dospieť aspoň k stavu, že na jedného príslušníka mestskej polície pripadá 1000 obyvateľov, dnes je to približne 1600 obyvateľov,“ ozrejmil. Víta preto i ambíciu magistrátu zvýšiť rozpočet mestskej polície o jeden milión eur.

Vedenie mesta ráta s tým, že v štruktúrach mestskej polície ostane aj Lechner, ktorý ju viedol doteraz. „Máme o to záujem a takto s pánom Lechnerom komunikujeme, vidíme veľký priestor využiť jeho skúsenosti a schopnosti, ale i vzdelanie z odboru dopravy pri organizácii a zabezpečovaní parkovacej politiky v meste, ktorú potrebujeme zaviesť,“ povedal Vallo.

Ste spokojní s výberom na post náčelníka mestskej polície v Bratislave?

nie
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM