KAW Rôzne Správy

Ruiny sa zmenili na "pôvodnú" stavbu. Bratislavská kalvária dostáva staronovú tvár

Z Kalvárskeho vrchu, ktorý je ešte stále aj miestom modlitieb, príležitostných pútí a krížových ciest, je krásny výhľad na časť Bratislavy.

Ilustračný obrázok k článku Ruiny sa zmenili na "pôvodnú" stavbu. Bratislavská kalvária dostáva staronovú tvár
5
Galéria
Zdroj: OZ Bratislavská Kalvária

Na obnove bratislavskej Kalvárie sa pracuje už niekoľko rokov. V máji pred dvoma rokmi otvorili vynovenú časť krížovej cesty. Aktuálne sa obnovuje torzo stavby pôvodného zastavenia Krížovej cesty, ktorá bola už ruinou.

Obnovujú Krížovú cestu

Obnovu realizuje občianske združenie BRATISLAVSKÁ KALVÁRIA (BAKA) so súhlasom Bratislavskej arcidiecézy a podľa metodického usmernenia Krajského pamiatkového úradu Bratislava.

„Zastavenie bude zrekonštruované do pôvodnej podoby a stane sa súčasťou obnovenej Krížovej cesty ako jej VI. zastavenie,“ informuje OZ BAKA na sociálnej sieti.

Obnovu Kalvárie je financovaná z grantov Nadácia SPP, Nadácie EPH a finančného daru dobrodinca, ktorý nechce zverejňovať svoje meno.

Zničená a zdevastovaná

Kalvária vznikla v rokoch 1694 až 1702 ako jedna z prvých a najvýznamnejších kalvárií na území Slovenska i v celom Uhorsku. Nástupom komunistického režimu v 50. rokov 20. storočia však bola zničená a zdevastovaná.

Miesto prechádzok a modlidieb

Dodnes sa zachovala časť pôvodnej cesty, postupne sa však realizuje jej revitalizácia. Z Kalvárskeho vrchu, ktorý stále slúži ako miesto modlitieb, príležitostných pútí a krížových ciest, je výhľad na časť Bratislavy. Kúsok nižšie sa nachádza Kostol Panny Márie Snežnej a lurdská jaskyňa so soškou Panny Márie z bieleho mramoru, pri ktorej veriaci osadili tisícky pamätných ďakovných tabuliek adresovaných svätici.

Zdroj: Facebook
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM