Aktualizované Správy Samospráva

POHREB cestovného ruchu v Bratislave: Domáci turisti hlavné mesto nezachránia

O neistote a nestabilite hovorí tiež kongresový cestovný ruch, za tragédiu označujú situáciu mestské hotely, ktoré hlásia vyťaženosť na desať až 30 percent.

Ilustračný obrázok k článku POHREB cestovného ruchu v Bratislave: Domáci turisti hlavné mesto nezachránia
Zdroj: TASR/Pavel Neubauer

Mesto Bratislava zažíva extrémne poklesy a prepady návštevnosti, ktoré neboli pred letom očakávané.

Extrémne málo turistov

Hoci boli podnikatelia v oblasti cestovného ruchu po minulom roku pripravení aspoň na istú mieru oživenia, nachádzajú sa v neľahkej situácii. Dôvodom sú nielen neustále sa meniace rozhodnutia štátu, ale aj pomalá a málo adresná finančná pomoc. Segment preto žiada nápravu. Na tlačovej konferencii o tom v pondelok informovalo predstavenstvo mestskej organizácie cestovného ruchu Bratislava Tourist Board (BTB).

„Myslíme si, že Bratislava zažíva to, čo bude zažívať cestovný ruch na jeseň na celom Slovensku. Zažívame to medzi prvými. Poklesy návštevnosti sú veľmi extrémne, Bratislava zažíva v tomto roku extrémne náročnú situáciu,“ skonštatoval predseda predstavenstva BTB Vladimír Grežo.

Základom problému je vytvorenie negatívnej pozície pre podnikateľov pôsobiacich v oblasti cestovného ruchu. Mnohí z nich poukazujú na to, že finančná pomoc zo strany štátu je veľmi pomalá a neadresná, pričom niektoré straty sú nenávratné. Poukazujú tiež na odliv zamestnancov, ktorí tento segment vidia dlhodobo ako neistý.

Témy, ktoré hýbu Bratislavou

Jedným z apelov smerom na vládu je prehodnotenie finančných schém pomoci na jeseň. „Keďže budú veľké výpadky a zatiaľ sa neuvažuje o schémach podpory, ktoré by mali byť adresované na jeseň podnikateľom, je to niečo, čo by sa malo prehodnotiť,“ zdôraznil Grežo.

Problém aj pre lode

Cestovný ruch tiež požaduje, aby informácie zo strany vlády chodili včas, boli konzistentné a dalo sa s nimi pracovať v dostatočnom predstihu, nie na poslednú chvíľu. BTB by preto uvítala, keby bola prizývaná aj na rokovania pandemickej komisie. „Stalo sa, že podmienky, ktoré sa sformulovali pred letom, zasiahli mnohých lodiarov na trase. Mnohí vyplávali a ocitli sa v situácii, že nemohli reagovať na zmenu, a teraz lode kotvia pred Bratislavou,“ približuje BTB.

Podpredseda BTB Martin Volek zastupujúci sprievodcov a cestovné kancelárie hovorí o „pohrebe“ cestovného ruchu v Bratislave. Hoci hlavné mesto víta každého Slováka, domáci cestovný ruch Bratislavu nezachráni, keďže 70 percent návštevníkov tvoria zahraniční turisti a už vlani zaznamenalo mesto ich prepad o 80 percent. Cestovné kancelárie zažívajú storná na dennej báze.

„Pomohlo by, ako je to všade vo svete, keby destináciu mohli navštíviť zaočkovaní a otestovaní turisti,“ podotkol s tým, že Bratislava by mala byť pre nich rovnako bezpečná. O neistote a nestabilite hovorí tiež kongresový cestovný ruch, za tragédiu označujú situáciu mestské hotely, ktoré hlásia vyťaženosť na desať až 30 percent.

Tipy pre turistov v Bratislave a okolí

Reakcia z Úradu vlády

Podľa Úradu vlády SR sa Slovensku vďaka disciplinovanosti občanov i protipandemickým opatreniam podarilo zásadne znížiť šírenie nového koronavírusu. Najväčším rizikom je preto jeho dovezenie zo zahraničia.

„Aby sme toto riziko znížili a chránili životy, zdravie aj ekonomiku, vláda musela prijať na hraniciach protipandemické opatrenia. Chceme sa tak vyhnúť ďalšiemu lockdownu, ktorý je extrémne nákladný,“ uviedla hovorkyňa predsedu vlády SR Ľubica Janíková.

Premiér Eduard Heger (OĽANO) však už podľa nej požiadal ministra dopravy Andreja Doležala (nominant Sme rodina), aby preskúmal dosah týchto opatrení na cestovný ruch. „V závislosti od týchto zistení vláda prijme ďalšie kroky,“ podotkla Janíková.

O plných uliciach, aké je vidieť v galérii, môže Bratislava tento rok iba snívať:

Turisti v Starom Meste
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM