Aktualizované Rôzne Správy

OTRASNÝ zážitok v bratislavskej reštaurácii: Dvoch mužov za letmý bozk NAPADLI a VYKÁZALI z podniku!

Reštaurácia, v ktorej sa nepríjemnosť stala, sa dištancuje sa od akejkoľvek nenávisti. Na prvý pohľad to tak však nevyzeralo.

Ilustračný obrázok k článku OTRASNÝ zážitok v bratislavskej reštaurácii: Dvoch mužov za letmý bozk NAPADLI a VYKÁZALI z podniku!
Zdroj: TASR/Martin Baumann

Nepochopiteľnú a ponižujúcu situáciu zažil v Bratislave pár mladých mužov, ktorí si boli počas uplynulej soboty posedieť v podniku neďaleko centra mesta.

Letmá pusa

V podstate sa nestalo nič výnimočné, kým si asi o tri stoly vedľa neprisadli dvaja muži a jedna žena,“ opisuje Tomáš neuveriteľnú situáciu. „Aj napriek tomu, že viem aké je na Slovenskú dekórum, na moment som sa pozabudol a dali sme si takú tú polsekundovú pusu, ktorú zvyčajne pri partnerovi neregistrujete, nepríde vám, že je to niečo nebezpečné, pohoršujúce. V podstate na to hneď zabudnete, lebo dúfate, že takýchto momentov bude ešte milión,“ napísal mladý muž na sociálnu sieť.

Absolútne ich nenapadlo, že by ich letmý bozk mohol niekoho pohoršiť. To už pri vedľajšom stole začalo „šumieť“. Ako opisuje Tomáš, sedela tam žena s napichanými perami, potetovaný chlap a jeden muž, ktorého by ste na ulici prehliadli.

Rasistické poznámky a nadávky

Potetovaný chlapík, ktorý sedel o tri stoly ďalej, musel mať veľmi pozorné oko, lebo si tento náš „obrovský prečin voči spoločnosti“ všimol. Našťastie mal vtedy pri sebe iba podpivníky, ktoré sa rozhodol po nás hádzať,“ píše Tomáš.

Keď nereagovali, začal sa potetovaný muž pýtať, čo si to dovoľujú. Keďže som na tú pusu už zabudol, tak len nechápavo krútil hlavou. Tomášov priateľ – Američan – sa muža po anglicky spýtal, čo má za problém. A vtedy sa to spustilo – nadávky na ľudí zo sexuálnej menšiny, na rasu Američana, na ich rodinu a otázky typu ako sa opovažujú dať si pusu na verejnosti.

A konečne, blink, zistil som kde je problém. To na čo sme mi už dávno zabudli, bolo dôvodom kričať po nás na celú reštiku. Po udalostiach z 12-teho som sa akosi nechcel nechať zastrašiť, tak som zvýšil hlas aj ja a spýtal sa ho, či on môže pobozkať svoju partnerku a ja nie… Odpoveď bola jasná, on môže, ALE ja nie, lebo oni sú ozajstná rodina. Tu sa už zapojila aj partnerka, s hysterickým vykrikovaním, že muž žena a dieťa sú rodina,“ opisuje nepríjemnú situáciu Tomáš.

Vypoklonkovaní z reštaurácie

Nasledovalo búchanie po stole, vety typu, že terorista na Zámockej urobil dobre a je škoda, že sme tam neboli vtedy aj my. To už som nedal a povedal mu, že za tie slová, ešte bude niesť zodpovednosť. Na to sa zdvihol, že je čas mi dať po papuli, zastavila ho partnerka s tým, aby sme radšej išli do p… preč, lebo ešte nevieme, čoho je schopný…,“ dodáva Tomáš.

Po tom, čo sa rozliali poháre na stole, prišiel konečne manažér prevádzky.

Tomáš opísal, čo sa stalo a potetovaný chlapík dodal: „Buzeranti sa tu bozkávali.“ Tomáš nemal prečo zapierať, na čo jeho a priateľa manažér požiadal, aby zaplatili a odišli.

„Ten mix emócii, ktorý vtedy vo mne vládol ani neviem opísať. Pre istotu som sa ho ešte niekoľkokrát spýtal, či to myslí vážne, lebo my sme nič protizákonné ani zlé neurobili. Trval na tom, že máme odísť, ale už použil slovko vypadnúť,“ dodal Tomáš.

Tomáš nakoniec zaplatil a v tej chvíli chlapík od vedľajšieho stola hystericky kričal, že „buzny nechcú zaplatiť“ a vybral sa rovno k nemu.

Facky a vyhrážky

Manažér sa začal vyhrážať, že zavolá políciu, s čím Tomáš súhlasil a povedal mu, že to mal urobiť už skôr. „Polícia z ich strany však neprichádzala do úvahy, efektívnejšie boli vyhrážky. Keď som sa snažil zavolať políciu ja s tým, že zaplatím potom, keď príde polícia, už letela facka. Bohužiaľ, ako hovorím, chlapík mal blbú trefu a trafil len nos a telefón, ktorý spadol na zem,“ popisuje napäté chvíle Tomáš.

Polícia prišla po pár minútach od druhého pokusu o zavolanie. Nasledoval výsluch. „My sme vypovedali vonku a ten, kto nás napadol, v pohodlí reštiky pri pivku. Bohužiaľ, nepočuli sme, čo sa dialo, no z usmievavých výrazov a smiechu policajtov a agresora vo vnútri, sme mali veľmi zmiešané pocity,“ píše Tomáš.

Vypočúvanie

Po polhodine ďalšieho vypočúvania sa mladí muži dozvedeli, že to, čo hovoria, sa nezhoduje s tým, čo hovorí útočník, barman a manažér. Nakoniec polícia vypočula aj čašníčku, ktorá sa ako jediná už pri odchode Tomáša s priateľom ospravedlnila.

A zrazu bola verzia úplne iná a zhodou okolností veľmi podobná tej našej. Keď sme naliehali na to, aby si pozreli aj kamerový záznam, tak povedali, že ho manažér reštiky odmietol poskytnúť a policajti s tým bohužiaľ nemôžu nič robiť,“ dodáva Tomáš.

Policajti sa údajne snažili Tomáša odhovoriť od toho, aby podal trestné oznámenie, lebo vraj sa tým aj tak nič nevyrieši, pretože takých prípadov sú denne desiatky. „Zatiaľ, čo nás presviedčali, že nemáme šancu získať nápravu, ten kto nás napadol v pohodičke odišiel, aj keď mal čakať. Ešte sme mali pekný – asi 15 minútový pokec s chalanmi policajtami, ktorí síce boli príjemní, no môjmu priateľovi dali peknú lekciu o tom aký je život na Slovensku,“ dodal Tomáš.

Bratislavská krajská polícia portálu Topky.sk potvrdila, že sa incidentom zaoberá. „Policajti prvého bratislavského okresu boli vyslaní v sobotu (15.10.2022) krátko po 22.00 h na základe telefonického oznámenia na linke 158 do reštaurácie hotela na Dvořákovom nábreží v Bratislave. V zmysle oznámenia mali dvoch návštevníkov reštaurácie napadnúť iní ľudia z dôvodu ich orientácie. Policajti sa po príchode na miesto skontaktovali s poškodenými, ako aj s ostatnými zainteresovanými osobami, vrátane personálu reštaurácie, pričom v dobe príchodu hliadky polície na miesto nedochádzalo k páchaniu protiprávneho konania,“ informoval bratislavský krajský policajný hovorca Michal Szeiff.

Ospravedlnenie od reštaurácie

Tomáš názov reštaurácie nezverejnil aj preto, že ho o to poprosilo aj jej vedenie, ktoré sa mu za vzniknutú situáciu ospravedlnilo a ubezpečilo, že celú situáciu prejednalo aj s manažérom daného podniku. „Uvedomil si, že jednal skratovo, pretože sa obával, že zákazník, ktorý vás napadol, začne ničiť vybavenie reštaurácie. Požiadať vás o zaplatenie mu v tej chvíli prišlo ako najjednoduchšie riešenie. Bol mnou poučený, ako sa má správať v takýchto prípadoch, ale pevne verím, že sa to už opakovať nebude,“ vyjadrilo sa vedenie.

Tomáša zároveň podnik uistil, že si plne uvedomujú, aká je situácia na Slovensku po udalostiach na Zámockej ulici a dištancujú sa od akejkoľvek nenávisti.

Stanovisko polície

K incidentu sa najnovšie na sociálnej sieti vyjadrila polícia. Muži zákona píšu, že o prípade bol obratom informovaný prezident Policajného zboru Štefan Hamran, ktorý vydal pokyn osobu proaktívne kontaktovať s cieľom získania ďalších informácií a podkladov.

Prezident PZ vo vzťahu ku Krajskému riaditeľstvu Policajného zboru v Bratislave vykonal také kroky, aby došlo k náležitému objasneniu postupu hliadky, ktorá bola privolaná na miesto incidentu,“ uvádza polícia na sociálnej sieti.

Prezident PZ včera verejne deklaroval, že "Policajt pri vykonávaní služobnej činnosti koná a rozhoduje vždy objektívne, nestranne, bez predsudkov a zaujatosti, nikoho nediskriminuje, a to aj s ohľadom na národné, národnostné, náboženské, rasové, etnické, triedne, rodové, sexuálne, vekové, sociálne, politické a ekonomické odlišnosti.” – a očakáva, že sa týmto stanoviskom, ktoré je zakotvené v Etickom kódexe bude riadiť každý príslušník policajného zboru.

Témy, ktoré hýbu Bratislavou

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM