Rôzne Správy

Ombusman na psychiatrii v Pezinku: Rozpráva sa ľuďmi, ktorí sú tam PROTI svojej vôli

Verejný ochranca práv skúma dodržiavanie práv a slobôd psychiatrických pacientov.

Ilustračný obrázok k článku Ombusman na psychiatrii v Pezinku: Rozpráva sa ľuďmi, ktorí sú tam PROTI svojej vôli
Zdroj: Pexels.com

Verejný ochranca práv Róbert Dobrovodský navštívi so svojím tímom v pondelok a utorok (14. 2.) pacientov, ktorí sú hospitalizovaní proti svojej vôli na základe súdneho rozhodnutia.

Práva psychicky chorých

Počas ohlásených návštev bude skúmať dodržiavanie základných práv a slobôd pacientov v psychiatrickom oddelení Univerzitnej nemocnice Bratislava – Staré Mesto a v Psychiatrickej nemocnici Philippa Pinela v Pezinku. Informoval o tom referent pre mediálnu politiku a komunikačnú stratégiu Kancelárie verejného ochrancu práv (KVOP) Branislav Gigac.

Verejný ochranca práv využije počas návštev svoju právomoc viesť rozhovor s pacientmi aj bez prítomnosti iných osôb.

Dobrovodský sa zameria na používanie obmedzovacích prostriedkov, ako sú napríklad ochranné pásy, popruhy, nútené podanie medikácie na zvládnutie správania pacienta či použitie elektrokonvulzívnej liečby, ľudovo nazývanej elektrošoky.

Proti svojej vôli

Záleží nám na tom, aby sme dohliadali nad dodržiavaním ľudských práv pacientov najmä tých, ktorí sú držaní na psychiatri proti svojej vôli. Dôvodom je, že osoby vo väzbe a vo výkone trestu majú podrobne stanovené práva,“ vysvetlil Dobrovodský.

Poukázal, že psychiatrickí pacienti v porovnaní s väzňami tieto práva nemajú aktuálne jasne stanovené v zákone. Zmena nastane od 1. marca, keď nadobudne účinnosť novela zákona o zdravotnej starostlivosti. „My sa pozrieme aj na to, ako sa nemocnice pripravujú na plnenie ľudsko-právnych štandardov,“ ozrejmil ombudsman.

Foto je ilustračné

Témy, ktoré hýbu Bratislavou

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM