Nina Táborská Rôzne

OBRAZOM: Bratislavský lesopark je obľúbená oddychovo-rekreačná zóna, s jarou sa v ňom prebúdza nový život

Bratislavský lesopark je súčasťou Chránenej krajinnej oblasti Malé Karpaty. Viac ako tritisíc hektárová plocha sa tiahne od Železnej studničky cez kolibské lesy, Kačín, Lamač až po Raču. Tieto dni sa obľúbený a obyvateľmi mesta vyhľadávaný lesopark pomaly prebúdza do jari.

Ilustračný obrázok k článku OBRAZOM: Bratislavský lesopark je obľúbená oddychovo-rekreačná zóna, s jarou sa v ňom prebúdza nový život
Zdroj: Iniciatíva Naše Karpaty

Mestské lesy v Bratislave hospodária na ploche 3 100 hektárov. Územie správy je vymedzené časťou pohoria Malých Karpát, hranica prechádza lokalitami Červený most, Lamač, Kačín, Malý Slavín, Biely Kríž a Vajnorská dolina. „Lesnatosť tohto územia je 96 percent, ostatné plochy pokrývajú lúčne priestory, vodné toky a nádrže, zastavané plochy, prípadne účelové lesné plochy,“ informujú Mestské lesy v Bratislave na svojej oficiálnej stránke.

Lesy boli zriadené v roku 1994 ako samostatne hospodáriaca príspevková organizácia. V posledných rokoch sa územie stáva čoraz atraktívnejšie pre obyvateľov mesta, ako jedna z obľúbených lokalít na krátkodobú rekreáciu v prírode.

Aktuálnym problémom však je, že príjemnej rodinnej prechádzke, cyklistom či bežcom zabraňujú v ich aktivitách zničené chodníky plné blata a kamióny s drevom, jazdiace pomedzi nich. Aj preto bol mestským zastupiteľstvom schválený návrh koncepcie na podporu rekreačnej funkcie a rozvoja Bratislavského lesoparku na území v správe Mestských lesov až do roku 2025. Ťažba v lesoparku bola prijatým uznesením znížená z 18-tisíc kubíkov na 5-tisíc ročne.

Na zlepšenie podmienok na rekreáciu a šport v bratislavskom lesoparku poukazuje iniciatíva Naše Karpaty. S jarou sa v Bratislavskom lesoparku prebúdza nový život, pozrite si aktuálne fotografie vo fotogalérii.

Čítajte viac: Obrovská radosť na mestskom zastupiteľstve: Návrh na rozvoj Bratislavského lesoparku bol jednohlasne schválený

Jar v bratislavskom  lesoparku
10
Galéria
Zdroj: Iniciatíva Naše Karpaty
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM